Akar, Somali'de ilk etapta 2 bin kişilik çadır kurulduğunu, yenilerinin de gönderildiğini belirterek, "Yeni kurulacak 15 bin kişilik çadırları ve yardımları taşıyan gemilerin bugün ulaşmasını bekliyoruz. Somali'de çadır kent tesis ediyoruz, 25 bin kişinin barınmasını sağlayacağız." dedi.
 
Akar, Tekin Küçükali'nin istifasıyla boşalan genel başkanlık için 17 Eylül 2011'de yapılacak olağanüstü kongreden önce İzmir'de düzenlenen bölge toplantısına katıldı. Burada konuyan Akar, Türk Kızılayı'nın 2868 numaralı hattına 2,5 milyon kişinin 5'en liralık yardım amaçlı kısa mesaj yolladığını kaydederek, "Bu, Türk milletinin Kızılay'a güveninin de göstergesidir. Kampanya için Türk Kızılayı'nın hesaplarında toplanan yardım miktarı 100 milyon liraya ulaştı. Şubelerden aktarılacak yardımla 150 milyon lirayı bulacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında Kızılay'ın Somali'deki en önemli projelerinden birinin de bölgeyi çöpten arındırma olduğunu ifade eden Genel Başkan Vekili Akar, iki yıldır toplanmayan çöplerin ortadan kaldırılması için halkın interaktif katılımıyla çalışma yürütüleceğini açıkladı. Somali'de önceden saatte bir olan çocuk ölümlerinin bittiğini müjdeleyen Ahmet Lütfi Akar, şunları kaydetti: "Halkın barındığı kampların yaşam standartı çok kötü. Bunları da iyileştirmeyi planlıyoruz. Çadır kentleri hijyenik şartlarda kuracağız. Zeminine kilit taşı ve her türlü ihtiyacı karşılayacak üniteler yapacağız. 11 Eylül'de bakanlık ve belediyelerdeki uzmanların da bulunduğu 150 kişilik bilirkişi heyeti bölgeye giderek, toplanan yardımların en iyi ve verimli kullanılması için değerlendirme yapacak. Ayrıca kalıcı aşevleri planlıyoruz, mobil mutfak ve fırınları gönderdik. Büyük ölçekli bütün ihtiyaçların karşılanacağı çadırlar kurulacak."