İşçiler, şirketin ya da hükümetin aldığı herhangi bir karar olmamasına karşın diğer madenlere de kendi inisiyatifleriyle inmiyor. Soma’da kömür çıkartan şirketlerin madenlerinde ise kısmi üretim yapılabildiği öğrenildi.

Maden faciasının ardından Soma’daki maden işçileri de zor günler geçiriyor. Facianın yaşandığı madenin işçilerinden ayrıca diğer maden işçilerine psikolojik desteğin şart olduğu belirtiliyor. Çalışma şartlarının zor olduğu Soma madenlerinde facianın ardından diğer madende çalışan işçiler psikolojik olarak bu durumdan etkilendi. İşçiler amirlerinin madene girilerek üretime başlanması yönündeki emirlerini uygulamama kararı aldı. Herhangi bir örgütlenme altında olmadan işçiler bu karara tepki göstererek madenlere girmeme kararı aldı. Facianın yaşandığı madende çalışan 2 bin 600 işçinin dışında diğer madenlerdeki yaklaşık 3 bin işçi iş bıraktı. Madenlere nöbetçi ekip olarak 60-70 kişilik elektrik ve kontrol ekipleri giriyor. İşçiler amirlerinin, “tahkimatlar bozuluyor madene girmeliyiz” çağrılarına bile kulak asmayıp maden sahasına gitmiyor.

Böylelikle Soma Holding bünyesindeki yaklaşık 5 bin 600 işçi, üretime katılmayarak şirketin Soma’daki tüm madenlerindeki çalışmayı durdurdu.

(Oda Tv)