Dünyada her yıl, çok sayıda küçük yaşta çocuk da dahil ortalama 4,25 milyon kişinin, solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Kamu sağlığı konusunda faaliyet gösteren uluslararası Dünya Akciğer Vakfı tarafından yayınlanan, ''Şiddetli Solunum Yolu Enfeksiyonları Atlası'' adlı raporda, grip ile zatürrenin neden olduğu başka hastalıklar da dahil, solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle meydana gelen ölümlerin, bir yıl içindeki tüm ölümlerin yüzde 6'sını oluşturduğuna dikkat çekildi.

Raporda, yılda en az 66 ila 199 bin çocuğun, bebeklerde şiddetli solunum yolu hastalıklarına neden olan, oldukça bulaşıcısı "sinsisyal solunum virüsü" (respiratory syncytial virüs-RSV) hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Dünyada 2005 yılı içinde 33 milyon RSV vakasına rastlandığını dikkat çekilen raporda, her yıl 3 milyon kişinin hiçbir aşısı ve etkili tedavi yöntemi olmayan bu hastalık nedeniyle hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Yine bir solunum yolu hastalığı olan zatürrenin de dünyada en çok çocuk ölümüne yolaçan hastalıkların başında geldiğine dikkat çekilen raporda, dünyada her yıl, yüzde 97'si gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, 156 milyon yeni zatürre vakasına rastlandığı belirtildi. Dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 20'sinin zatürreden kaynaklandığı kaydedilen raporda, 2008 yılı içinde tüm dünyada zatürre nedeniyle 1,6 milyon çocuğun öldüğüne işaret edildi. Raporda, 2008 yılı içinde zatürre nedeniyle tüm dünyada meydana gelen çocuk ölümü sayısının yine aynı yıl içinde sıtma nedeniyle meydana gelen 732 bin ve AIDS virüsü nedeniyle meydana gelen 200 bin çoçuk ölümünden "daha fazla olduğu" vurgulandı.

Bakterilerin neden olduğu zatürrenin antibiyotiklerle tedavisinin maliyetinin sadece 27 sent (38 kuruş) olduğuna dikkat çekilen raporda, ihtiyacı olan tüm çocukların antibiyotiklerle tedavi edilmesi halinde, dünyada meydana gelen çocuk ölümlerinden 600 bin kadarının önlenebileceği dile getirildi.

Raporda ayrıca her yıl, 1,96 milyon kişinin, yemek pişirmede kullanılan fırınlar, yangınlar ve sigaradan çıkan dumanın neden olduğu kapalı alanlardaki hava kirliliğinin, 121 bin kişinin ise açık alanlardaki hava kirliliğinin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu öldüğü belirtildi.

Dünya Akciğer Vakfı üst yöneticisi Peter Baldini, yaptığı yazılı açıklamada ''Dünyada enaz 4 milyon kişinin şiddetli solunum yolu enfeksiyonları sonucu hayatını kaybettiğini biliyoruz, ancak dünya sağlık topluluğu bunu ayrı bir hastalık grubu olarak tanımıyor bile'' ifadelerini kullandı.

Baldini, vakıf olarak, hükümetlere ve bağışta bulunan yardım kuruluşlarına, solunum yollarına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkları "tek bir grup hastalık olarak tanıma" çağrısında bulundu.