Güneş enerjisiyle çalışan uçak Solar Impulse, kıtalararası 6000 kilometrelik uçuşunu tek damla yakıta ihtiyaç duymadan sorunsuz tamamlayarak İsviçre'ye indi.

İsviçre haber ajansı ATS, uçağın ülkenin batısındaki Payerne kenti havaalanına dün yerel saatle 20.30 sularında indiğini duyurdu.

Solar Impulse projesinin kurucularından Andre Borschberg, bunun sadece, güneş enerjisiyle çalışan uçak sayesinde değil, birbirine bağlı bir ekip sayesinde gerçekleştirdikleri sıra dışı bir macera olduğunu söyledi.

Bertrand Piccard idaresindeki uçak, Avrupa-Afrika arası yolculuğunun son etabını tamamlamak üzere yerel saatle 07.00'de Toulouse-Francazal havalimanından hareket etmişti.

Hem projenin kurucuları hem de uçağın pilotları Piccard ve Borschberg, 24 Mayıs'tan beri, 8 etaptan oluşan ve her etabın ortalama 800 kilometre olduğu yaklaşık 6000 kilometrelik uçuşta iki farklı kıtada dört ülkeye iniş yaparak hedeflerine ulaştılar.

Yetkililer, bu yolculuğun tek amacının uçağın sadece güneş enerjisi kullanarak gece gündüz uçabildiğini göstermek olduğunu, uçağın sahip olduğu teknolojinin güvenilirliğini ve enerji tüketimi konusundaki etkisini gösterdiğini ifade etti.

Hiç yakıt harcamadan, 11.600 hücreli güneş paneliyle beslenen 4 elektrik motoruyla, 63 metre büyüklüğünde, 1,6 kg ağırlığındaki Solar Impulse, saatte ortalama 70 kilometre hız yapabiliyor.

Projenin bir sonraki adımının, 2014-2015 yıllarından itibaren dünya turu yapabilecek kapasitede ikinci bir uçak inşa etmek olduğu kaydedildi.