Söke Ziraat Odası başta olmak üzere Söke’de tarımsal kuruluşların pamuğu zarar gören çiftçilerin Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının bir yıl ertelenmesi ile faiz oranlarının güncellenmesi talebi için günlerdir sürdürülen girişimler sonuçsuz kaldı.
Ekim ayının başında meydana gelen aşırı yağışlar sonrasında Söke Ziraat Odası girişimlerini arttırmış, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Ziraat Bankası’nın o dönemdeki Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan’la borçların ertelenmesi konusunda görüş birliğine varılmıştı. Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem başta olmak üzere Aydın Milletvekillerinin TBMM olmak üzere taşıdığı yetkili kurum ve kuruluşlara taşıdığı borçların ertelenmesi konusu sonuçsuz kaldı.
ZİRAAT ODASI’NA KÖTÜ HABER GELDİ
Borçların ertelenmeyeceğinin haberini aldıklarını ve şok yaşadıklarını ifade eden Söke Ziraat odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; “Yeni genel müdür Halk Bankasından gelmişti. Tarımsal krediler, tarım bankacılığı konularında yeterince ilgili değildi. Talebimizi yeni genel müdüre de ilettik. Bize‘’ Hazirana kadar erteleyelim ‘’ dedi. Hasadımızın Haziran’da değil, yılın sonu olan Ekim-Kasım aylarında olduğu, ertelemenin yıl sonuna yapılmasının gerektiğini söyledik. Konuyu ayrıntılı bilmediğini, inceleyeceğini söyledi. Ankara’dan ayrıldık. 15 Kasım’dan bu yana AKP Aydın Milletvekilimiz Sayın Mehmet Erdem ile birlikte konuyu takip ettik. 2 Aralık Cuma günü aldığımız bilgiye göre çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredilere olan borçlarının ertelenmesinin yapılmayacağını öğrendik. Gereğini sorduğumuzda borç erteleme için “Bakanlar Kurulu kararı gerektiği’’ söylendi. Sökeli üreticiler olarak şoktayız. Pamuğumuz zaten piyasa değerinin 1 TL altında işlem görüyor. Borçlar ertelenmezse Söke Ovasında pamuk üreticisini zor günler bekliyor. Sorunumuz çözülmezse üretim yapamayız” dedi.
“ANKARA YOLU GÖRÜNDÜ”
Sıkıntıları bıkmadan usanmadan her platforma taşıyacaklarını söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, önümüzdeki günlerde yeni çözümler bulmak için Ankara’ya gideceklerini söyledi. Kemal Kocabaş, çiftçinin cevaplarını beklediği soruları şöyle sıraladı; “Pamuktaki verim kaybımızı kim karşılayacak? , Pamuktaki kalite kaybından kaynaklanan zararımızı kim ödeyecek?, Dünya fiyatlarından aynı nitelikteki pamuğu 1 TL daha ucuza satıyoruz. Buna kim dur diyecek?”.