Söke Ziraat Odası ve Söke Rotary Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenen kanola bitkisi bilgilendirme toplantısına, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Körlü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Verimler Şube Müdürü Şakir Karakoyun, Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven, Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Kocabaş, Tariş Söke Pamuk, Tarım, Söke Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Ali Öz ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan, Söke Rotary Kulübü Başkanı Cem Tuntaş, Söke Ovası'nda pamuğa alternatif ürünler yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, Söke Ovası'nda pamuğa bağlı kalınmaması gerektiğini söyledi.
Enerji Pro şirketinin Genel Müdürü Tayfun Özatalay, toplantıda yaptığı sunumda, kanola bitkisinden gıda ve sanayide kullanılan ender bir yağın elde edildiğini anlatarak, ''Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 2013 yılından itibaren biodizel kullanımıyla ilgili bir genelge yayımladı. 2014 yılından itibaren bio yakıtlar kullanılacak. Böylece enerji sektörü önemli bir açığı kapatacak. Kanolaya büyük talep var. Zeytinyağından sonraki en iyi yağ kanola yağıdır'' dedi.
Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Nezih Suyaran ise, örgütlenmenin önemine dikkati çekerek, Sökeli üreticileri örgütlenmeye davet etti.
Suyaran, köylerde, işletmelerde ve üretimde yeniliklerin arttırılması gerektiği görüşünü aktararak, ''Türkiye'de köylülüğü yok etmeyi hedefledik. İşletme modeli ile çalışıyoruz'' diye konuştu.
Önder Çiftçiler Danışmanlık Derneğinden Ziraat Mühendisi Raşit Yılmaz da, kanola bitkisinin yağlık bir bitki olduğunu kaydederek, Çin, Hindistan ve Kanada'da yaygın şekilde ekildiğini, bu ülkelerde dekarda 190 kilogram ürün alınırken, Trakya'da 300 kilogram ürün alındığını söyledi.
Türkiye'de 375 bin dekar alanda kanola ekimi yapıldığını dile getiren Yılmaz, ''Kanola bitkisinin yüzde 50'si bizim kontrolümüzde ekiliyor. İnce bir toprak işçiliği isteyen kanola, arıcılık için de önemli bir bitki. Pamuk hasadının ardından rahatlıkla kanola ekilebilir. Ekim ayında ekilip, Mayıs ayında hasat edilebilir. Kanola diğer ürünlere göre çok daha karlıdır. Buğdayda dekarda 213 lira kazanılırken, kanola da bu rakam 364 liraya çıkabilir'' diye konuştu.