Söke’nin tarihi mirasına ve anılarına mekan olan Kemalpaşa Mahallesi’nde gerçekleştirilen çalışmalar Tarihi Kentler Birliği tarafından Jüri Özel Ödülü ile taçlandırıldı. Alınan büyük ödülün mutluluğu, Kemalpaşa Mahallesi’nde yapılan koruma, yaşatma, canlandırma çalışmaları gerçekleştirilen organizasyonda katılımcılarla paylaşıldı.

Golf Resort Hotel’de gerçekleştirilen etkinliğe; İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakçam, Söke Belediye Başjkanı Süleyman Toyran, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, CHP önceki dönem Milletvekilleri Mehmet Semerci ve Hilmi Ziya Postacı, Söke Belediye Başkan Yardımcıları Fahri Sivrioğlu ve Ahmet Karakaş, Belediye Meclis Üyeleri, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“YOLCULAR ÇOĞALIRSA, YOLUN DEĞERİ ÇOĞALACAK”


Etkinlikte ilk konuşmayı Söke Belediye meclis üyesi Afet Er yaptı. Kültürel mirasların ortak duyguların birleştiği unsurlar olduğunu belirterek sözlerine başlayan Afet Er; “Kültürel miraslar, sahip olduğu tarihsel önemin yanındagelecek nesillere geçmişi öğretir. Toplumun ortak bir paylaşım etrafında toplandığı güç birliğidir. Maddi yitirdiklerimizi geri getirebiliriz ancak doğa ve kültrel mirasın kaybının telafisi ağır oluyor. Şehre karşı borcumuzu ödemek, tarih ve doğa ile zenginleşen bir dünya ile mümkün. Kemalpaşa Mahllemizden başlayan kültürel mirasın korunması çalışmaları bundan böyle ‘yolcular ne kadar çoğalırsa, yolun değeri o kadar çoğalacaktır’ sloganıyla devam edecektir” dedi.

“İLÇENİN TURİZM VE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”


Söke Ticaret Odası Başkanı ve Söke Belediye Meclis Üyesi Haluk Kutlay yaptığı konuşmasında; “Bugüne kadar başka ülkeler ve başka illerde kıskançlık duyduğumuz eski yapıların sahiplenilmesi ve restorasyonun bugün ilçemizde büyük yol katetmesi ve bir ödülle taçlandırılmış olması gururumuz olmuştur. Biz STK’lar olarak; bu türlü projelerin Söke’nin tanıtılmasına, turizm, ekonomi ve kültür alanlarında ilçemize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

“SÖKE ÖZELLİKLİ DOĞA VE KÜLTÜREL DEĞERLERE SAHİP”


Konuşmasına Söke’nin genel bir tanıtımı içeren sözleri ile başlayan Söke Belediye BaşkanI Süleyman Toyran; Söke’nin büyük zenginliklere ve potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Söke’nin pamuğu ile tarım kenti olduğunu ve bunu seracılık, hayvancılık, balıkçılık ile güçlendireceklerini, Söke’nin OSB’den önce dahi bir sanayi kenti olduğunu belirten Başkan Toyran, Söke’nin son yıllarda fakülte sayısının artmasıyla öğrenci kentiir kent olarak da anıldığını söyledi. Doğa, tarih ve kültür derğerlinin hiç bir yerde olmayan özellikleriyle Söke’de bulunduğunu belirten Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Latmos, tari öncesi 8 Bin yıllık kaya resimleri, karina dalyanı, antik kentleri MYUS ve Priene, Aziz Nikolas Kilisesi, eski Doğanbey Evlerine sahip Söke’nin ilçe merkezinde Kemalpaşa gibi değerlibir kültürel mirasa sahip olduğunu söyledi.

“RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK”


Tarihi Cumhuriyet öncesi döneme dayanan Kemalpaşa Mahallesi’nde 2001 yılında başlayan çalışmaların hatrı sayılır yol katettiğini belirten Başkan Toyran; “Söke Belediyesi olarak kamulaştırılan 8 evden, 4’ü restore edildi. Son olarak Uzbek Konağının restorasynunun tamamlanmasının ardından, 2004 yılında AB Projesi kapsamında kalifiye olarak yetişen personel tarafından Akkoyun Evi’nde restorayon çalışması devam etmektedir. Eski tarihi dokunun korunup, işlendirerek ekonomik ve turizm hayatına kazandırmayı istiyoruz” dedi. Başkan Toyran geçmişten bugüne projeye emeği geçe herkese teşekkür ederek sözlerini tamamlandı.
Yapılan konuşmaların ardından dünden bugüne Kemalpaşa Mahallesi ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nde restorasyon çalışmalarında yer alarak emek verenlere plaketleri ve teşekkür belgeleri verildi.


Daha sonra panele geçldi. Panelde Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Eti Levi Akyüz, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Türk El Sanatları Bölümünden Yard. Doç Dr. Ayşe Çetin, Dokuz Eylül Üniversitesi Restorasyon Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Müjgan Karatosun, Söke Belediyesi Başkan Yardımcısı Mine Aşçı ve Kemalpaşa Mahallesi Proje Uygulama Danışmanı Mimar Mine Şavkay konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar geçmişten bu güne Kemalpaşa Mahallesi’nde yapılan koruma, yaşatma, canlandırma çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.

20161210aw925000_03-001.jpg20161210aw925000_04-(1).jpg20161210aw925000_06.jpg20161210aw925000_07.jpg

20161210aw925000_03.jpg