Söke Belediyesi düğün salonu yapım işi ilk olarak 13 Eylül 2010 tarihinde ihaleye çıkmış, bu ihalede ihaleyi alan firmanın yasaklı olduğunun anlaşılması üzerine ihale iptal edilerek ikinci ihaleye çıkılmıştı. 23 Şubat 2011 tarihinde yapılan ikinci ihalede düğün salonu yapım işini Sökeli firma Özçağdaş İnşaat şirketi üstlenmişti. Geçtiğimiz günlerde yüklenici firma Özçağdaş İnşaat; ikinci kat aşamasına gelen inşaat işi projesinde yanlışlıkların olduğu, Söke Belediyesi’nin yanlışı sürdürmekte ısrar ettiği gibi iddialar ortaya atmış ve inşaat yapım işi sözleşmesinin tavsiyesi talebinde bulunacağını söylemişti.
Söke Belediyesi düzenlenen basın toplantısı ile Özçağdaş İnşaat firması yönetim kurulu başkanı Mehmet Tunç’un iddialarına cevap verirken; 27 Eylül 2011 tarihli encümen kararı ile sözleşmenin feshedildiğini basına ve kamuoyuna duyurdu. Söke Belediye Başkan Yardımcıları Enver Helvacı ve Levent Tuna ile Söke Belediyesi Fen İşleri Müdürü Yüksel Ertercan başta olmak üzere Belediye Fen ve İmar İşleri Mühendislerinin bulunduğu basın toplantısında; geniş ve teknik açıklamayı Söke Belediyesi Fen İşleri Müdürü Yüksel Ertercan yaptı.
Yüklenici firma tarafından iddia edilen su basman katı yalıtımının yapılmadığı konusunun söz konusu olmadığını belirten Söke Belediyesi Fen İşleri Müdürü Yüksel Ertercan, projede bir yanlışlık olmadığını ancak binanın yapımında bazı kolonlara dökülen betonda sıkıntıların olduğunu söyledi.
Ertercan; “İdaremizce 13 Temmuz 2011 tarih 8863 sayılı yazı ile 13 Haziran 2011 tarihinde dökülen B Blok zemin kat kolonlarının laboratuar sonuçlarının şantiye şefi Güven AYGÜN tarafından idaremize sunulduğu; 28 günlük küp numune sonucuna göre ortalama 31,57 N/mm2 basınç dayanımını sağladığı bu değerin C30 olarak dökülen betonun TS 500’ e göre olması gereken 37 N/mm2 değerinden düşük olması nedeniyle yapıya zarar vermeyecek şekilde zemin kat kolonlarından karot numunelerinin alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bakanlıktan izin belgeleri bağımsız bir laboratuar tarafından alınan karot numunelerinin sonuçlarının idaremize sunulmasına kadar inşaat geçici olarak durdurulmuştur” dedi.
Konuyla ilgili incelemeyi Ege Üniversitesi’nden istediklerini belirten Ertercan; “İnşaat Fakültesince 04.08.2011 tarihinde hazırlanan ve Belediyemize 19.08.2011 tarihinde ulaşan ilk raporun sonuç bölümünde A Blok zemin kat tabliyesinde yer alan ve dişli döşeme olarak dizayn edilen taşıma sisteminin geometrik özellikleri bakımından ilgili standartlara ve yönetmeliklere uygun olduğu belirtilmiştir. Yapısal kontrol hesapları sonucunda elde edilen değerler ile karşılaştırılması sonucunda standartların ön gördüğü elverişsiz yüklemeler etkisinde söz konusu bazı kirişlerin sehim kontrollerinin yeterince yapılmaması nedeniyle mevcut boyutlarıyla yeterli güvenlikte taşıma gücüne sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Üniversite tarafından hazırlanan aynı raporda mevcut döşeme sisteminin güvenle kullanılabilmesi için kalıp iskelesi, kalıp ve donatı imalatı yapılmış halde bekleyen inşaattaki hali hazırda 32x70, 32x80 kesit boyutlarına sahip olan ana kirişler ile diğer kirişlerin değişen yükleme deneyleri ve donatı şemaları ile birlikte mimari özellikleri de dikkate alınıp kiriş kesit yüksekliklerinin arttırılarak yeterli dayanıma ulaştırılması tavsiye edilmiştir” dedi.
Yüksel Ertercan; “Yapımı yeni olan bir bina da, yüklenici firmanın bölgemizin 1.derece deprem bölgesi olduğunu belirterek projeyi uygulamamak istemesine rağmen yapım sırasında üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmekte aynı itinayı gösteremediği ortaya çıkmıştır. Yeni yapı da güçlendirme ihtiyacının ortaya çıkması düşündürücüdür” ifadesini kullandı.
Üniversitenin raporu doğrultusunda tadilat Projesi’nin 25.08.2011 tarih ve 10566/1 sayılı yazı ile yüklenici firmaya verildiğini, yüklenici firmadan A Blok inşaatına devam edilmesi istendiğini belirten Fen işleri Müdürü Yüksel Ertercan; “Yüklenici tarafından bilimsel olarak yanlış olduğu idareye ispatlanmamış iddialarla tadilat projesi uygulanmayarak inşaata devam edilmemiştir” dedi. Ertercan; “B Blokta ise yüklenicinin proje ve eklerine aykırı beton dökmesinden kaynaklanan hata da idaremizin yazılı ve sözlü uyarılarına rağmen bugüne kadar projeye uygun hale getirilmemiştir” diye konuştu.
Söke Belediyesi’nin resmi bir kurum olduğunu, yapacağı her türlü binayı ilgili mevzuata uygun yapma zorunluluğu bulunduğunu belirten Yüksel Ertercan açıklamasında; “Yüklenici firma Özçağdaş İnşaat’ın belediye düğün salonu yapımı için açılan iki ihaleye de katıldığını, ilk ihalede 1 milyon 247 Bin TL teklif veren firmanın ikinci ihalede 929 Bin TL bedelle ihaleyi aldığını belirten Yüksel Ertercan; iki ihaleye de katılan firmaya söz konusu iş ile ilgili proje ve dökümanların verildiğini ve projeyi yeterince inceleme şansına sahip olduğunu söyledi. Projeyi yeterince inceleyen ve işi alan firmanın taahhüdünden vazgeçmesini gerektirecek sebebin proje hatası olduğu söylemesinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Ertercan; firmanın 4734 sayılı ihale kanununa göre projelerin hatalı yapıldığı iddiasının doğru olmadığını ifade etti.
Yüklenici firma tarafından B blokta projeye ve standartlara aykırı, düşük kaliteli beton dökülmesinden dolayı hatalı imalat yapıldığını ve yeni yapılmakta olan bina da yüklenicinin bu hatasından dolayı güçlendirme yapma zorunluluğu ortaya çıktığının altını çizen Yüksel Ertecan; “Bu durum da yüklenicinin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmedeki eksikliğini ortaya koyan üzücü bir durumdur. Söke Belediyesi bir kamu kurumudur. Vatandaşının güvenliğini ve refahını her zaman düşünmek zorundadır. Ticari kaygıları yoktur. Ürettiği projelerin maddi bedeli ne olursa olsun yasal çerçeveler içerisinde gereken her şeyi yapar, yaptırır. Belediye personeli kişisel hırslarıyla hareket edemez. Yasaların onlara verdiği yetki ve sorumlulukla hareket ederler” diye konuştu.