Bu yıl 65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası gerçekleşirken, hafta boyunca hastalık ile ilgili farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Dünyada Her yıl 9 milyon insanın yakalandığı ve 2010 yılında 1.5 milyon civarında insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor. Verem halen dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.
Toplum Sağlığı Merkezi’ne bağlı Söke Verem Savaş Dispanseri Söke ile birlikte Kuşadası ve Didim ilçelerinde kış aylarında 250 bin, yaz aylarında ise 500 bin civarında nüfusa hizmet veriyor. Söke Verem Savaş Dispanseri’nden edinilen bilgiye göre; 2010 yılında bölgede toplam 66 olan hasta sayısı 2011 yılında 61’e düştü. Söke Verem Savaş Dispanseri 2011 yılında 6 bin 473 poliklinik gerçekleştirirken, 6 bin 245 mikrofilm çekti. Dispanserde 508 Sedimantasyon, bin 260 balgam tahlil işlemi yapıldığı öğrenildi.
Verem savaş dispanseri hasta bakım ve takibi yanında ceza evi, huzur evi gibi yerleşik kurumlarda taramalar ile gerekli görülen hallerde iş yerlerinde de mobil taramalar gerçekleştiriyor. Dispanser bazı iş kollarında işyeri girişleri için tarama yaparak rapor veriyor. Verem Haftası nedeniyle bilgilendirme seminerleri ve eğitim toplantıları da gerçekleştiriliyor.
Söke Verem Savaş Dispanseri Başhekimi Erdost Aydoğdu; “Disiplinli bir tedavi süreci isteyen verem hastalarına doğrudan ve gözetimli tedavi uygulanıyor. Şikayet ve belirtileri gören vatandaşlarımızın kesinlikle sağlık kurumları ve Verem Savaş Dispanserlerine başvurmalarını istiyoruz. Verem diğer adıyla Tüberküloz ciddi bir hastalık olmasına rağmen günümüzde ilaçların düzenli kullanılması ile birlikte tedavi edilebilen bir hastalık” diye konuştu.