Geçen sene Adele’in ‘Someone Like You’ şarkısının başarısını, 2012 başlarından beri Avustralya ’dan bir isim, Gotye, ‘Somebody That I Used to Know’ ile devralmış durumda. Gotye bu şarkıyla dünyanın en çok konuşulan müzisyenlerinden biri artık, ancak her tarafı boyalı klibinden dolayı sokakta da en rahat yürüyen ünlülerden aynı zamanda.
2011 ortalarında yayımlanmasına rağmen özellikle bu sene başında başlıyor hikâye: Pozitif Günler kapsamında İstanbul ’da da sahneye çıkan Kanadalı grup Walk off the Earth’ün parçayı tek gitarla son derece başarılı şekilde cover’laması sonucu ‘Somebody That I Used to Know’ bir anda sosyal medyada en çok paylaşılan videolardan biri oldu ve kısa sürede Youtube’dan 122 milyonun üzerinde izleyici sayısına ulaştı. Sonra sosyal medya üzerinde ‘dönen’, bazıları oldukça ‘matrak’ onlarca cover’la, parça herkesin diline pelesenk olmaya başladı.
Kısa bir süre içinde ‘Daha Dün Annemizin’ notalarının kenarından geçen melodisiyle ve orijinal klibiyle tüm müzik kanallarının ve radyoların en çok çaldığı şarkılardan biri haline geldi. Billboard dahil, Amerika , İngiltere , Avusturya , Yeni Zelanda, Almanya , Hollanda , İrlanda gibi 18 ülkedeki listelerde 1 numara olmayı da başardı. Gotye’nin Yeni Zelandalı müzisyen Kimbra’yla söylediği single versiyonu ise Youtube’da 250 milyonun üzerinde kişi tarafından izlenmiş durumda.

Dört albümü daha var
Avustralyalı zannedilse de aslında Belçika ’da doğmuş bir müzisyen Gotye. 2 yaşında ailesinin Avustralya ’ya taşınmasıyla önce Sydney, sonra da Melbourne’de yaşamış. Genç yaşlarında birçok müzik aletine ilgi duymaya başlayıp, lisede ilk grubunu kurarak müzik hayatına atılmış. Kendi ismiyle ‘sample’lar kullanarak kaydettiği ilk parçalarını, tek tek kendi boyayıp yaptığı kapaklarla 50 kopya olarak çeşitli plak şirketlerine ve radyolara yollamış. Gelen ilk tepkilerin çok olumlu oluşuyla Gotye müzik yapmaya daha da emin adımlarla devam etmiş.
2003 senesinde o zamana kadar yaptığı parçaların bir kısmını topladığı ‘Boardface’i çıkaran Gotye, 2006’da da ‘Like Drawing Blood’ albümünü yayımladı. Öte yandan da bir partide tanıştığı müzisyen Kris Schroeder’le The Basics adlı bir grup kuran Gotye, 2004 ve 2010 seneleri arasında bu grupla dört albüm çıkardı.

Tek şarkılık bir isim değil
2010 senesine gelince, Gotye üçüncü albümünü kaydetmeye başladı. Bu albüm için yaptığı ilk single ‘Eyes Wide Open’, 2010 Ekim ayında piyasaya sürüldükten sonra oldukça iyi yorumlar aldı, Avustralya ve Yeni Zelanda müzik listelerinde en iyi şarkılardan biri oldu. Gotye bir yandan da Coldplay , Mogwai, Jane’s Addiction gibi grupların da katıldığı festivallerde boy göstermeye başladı. Üçüncü albüm ‘Making Mirrors’, 2011’in ağustos ayında yayımlandı ama ondan önce Gotye’nin, temmuzda Efes One Love Festival’de sahneye çıkacak Yeni Zelandalı Kimbra’yla birlikte söylediği parçası ‘Somebody That I Used to Know’ single olarak piyasaya sürüldü.

İsmini modacı Gaultier’den
alan (ve hatta öyle de telaffuz edilen) Gotye, kimilerine göre Sting/The Police, kimilerine göre de Peter Gabriel,
vari vokaliyle kesinlikle ‘tek şarkılık’ bir müzisyen değil. Her ne kadar son albümü The Making Mirrors’da ‘Somebody That I Used to Know’ kadar parlak şarkı olmasa da yeni dönem pop/rock türünde yine ümit verici olduğu da rahatlıkla söylenebilir. Albümdeki parçalardan Easy Way Out’a çekilen videonun oldukça başarılı bir çalışma olduğunu eklemeden geçmemek lazım.