Tüketicinin alışveriş yapmakta olduğu semt ve üretici pazarlarının belirgin bir standart içinde düzene getirilmesi ve AB kalitesine erişmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 2012 senesinde "Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik" çıkarıldı. Semt pazarlarının daha çağdaş ve hijyenkurallarına uygunluğu sağlanmış, nitelikli olmasının amaçlandığı yönetmelik, gerçekten amacına ulaştı mı? Birçok pazar yerinde tezgahlar derme çatma malzemelerden kuruluyor, pazarcıların önemli bir kısmı yerlerde satış yapıyor. Pazarcı esnafı günlük kıyafetiyle satış yapıyor, ürünler pis terazilerde tartılmakta, sebze ve meyve atıkları tekrar yerlere atılmakta ve hijyenik olmayan naylon poşetlere ürünler konulmakta.Yönetmelik; ‘’pazarlarda mallar hijyenik şartlara uygun olarak satılır’’ diyor, fakat pazarda bunugöremiyorsunuz. Pazarlarımız, çağdaşlıktan uzak, düzensiz, temizlik ve hijyenden yoksun bir fotoğrafı yansıtmaktadır. Çıkarılan yönetmelik, bir türlü pazarlarımızda uygulamaya sokulamamış durumda.

Semt pazarlarında, tuvaletin bulunması, belirli bir yerde çöplerin toplanması, pazarcı esnafının bir tip kıyafet giymesi, pazar tezgahları ile vasıta ve gereçlerin hasarsız, temiz ve hijyenik olacağının belirtilmesine rağmen; halen çöplerin insanların geçiş yollarında açıkta bırakıldığını, pazarcı esnafın sigara içerken satış yaptığını, olmayan hijyen koşulları ile yönetmeliklerinde belirtilen niteliklere uygun olmayan araç ve gereçlerle hizmet verildiğini  görmemek için kör olmak lazım.

Hijyen olayına farklı bir açılardan bakalım. Birincisi tuvalet sorunu. Mevcut pazarların kaçında hijyenik tuvalet var? Bu tuvaletlerinkaçında sabun bulunmakta? Yiyecek maddelerinin taşındığı kasalar, kovalar vs. yeterince temiz mi? Mesela ürünlerin toplandığı alanlarda bu kasa ve benzerleri hangi pis maddelerin üzerine konulup kaldırılıyor? Gübre vb. kimyasal madde torbalarında ya da tenekelerindetarımsal ürünler depolanıyor mu? Bu kasaların altını üstünü elleyen satıcı ellerini temizliyor hijyen hale getiriyor mu? Pazar yerleri görevliler tarafından iyi temizleniyor mu?

Tezgahı bulunmayan satıcılar yere serdikleri örtülerini temizliyorlar mı? Bu örtülerin hangi yüzü yerle, hangi yüzü ürünle temas ediyor?Mesela kullanılan örtünün Salı günü yere serilen yüzü Çarşamba günü ürüne temas ediyor mu? Temas ediyorsa hijyen bunun neresinde?Şöyle ki; gece geç saatlerde yoldan geçen hasta biri yola tükürdüyse, yoldan geçen kedi köpek oraya tuvaletini yaptıysa, geceleyin hastalıklı bir fare oradan geçerken mikrobunu yere bulaştırdıysa, bunlar yere serilen örtüye yapışmaz mı? Bu durumda ertesi gün diğer yüzü serilen örtüden üzerine konulan meyve ve sebzeler sümük olmaz mı? Bunlar mikrop yuvası olmaz mı? Bunları yediğimizde bizler mikrop kapmaz mıyız?

Pazarlarda üstü açık satılan diğer gıda maddeleri ile sıcaktan etkilenen hayvansal gıdalar ise Allaha emanet. Semt pazarlarının mevzuatta belirtilen standartlara kavuşturulması için ilgili kurumlarca sıkı denetim ve kontrollerin yapılması gerekir. Bunu için yeterince zabıta noktaları oluşturulmalı, sağlık denetiminden anlayan elemanların buralarda görevlendirilmeleri yararlı olacaktır.

Sonuç olarakyönetmelikte hijyen var, pazar yerlerinde maalesef yok. Yukarıdakilere benzer onlarca örnek daha verilebilir. Bunun çözümü gayet basit, çok amaçlı kapalı pazar yerleri yaparsınız, bunların her akşam temizliğini ciddi biçimde yaparsınız, pazarcı esnafı için uygun hijyenik tuvaletler yapar, buralarda hijyenik ekipmanların kullanılmasını sağlarsınız, denetimleri sıkı yaparsınız, uymayanları ağır şekilde cezalandırırsınız, olur biter. Yapılmayacak, başarılmayacak iş yoktur. Her şey insan için, her şey bizim için.

MAHALLE NOTLARI

İstiklal mahallesinde diğer mahalleler gibi yol ve kaldırım sorunları öne çıkmış durumda. Ayrıca mevsimsel hava kirliliği, çocuk park alanlarının yetersizliği ve yeşil alan azlığı, mezarlık çevresinin denetimsizliği ve güvensizliği ön plana çıkmakta. Özellikle mezarlığın denetimsizliği ve bakımsızlığı, mezarlık içinde madde bağımlılarının bulunması insanları tedirgin etmekte. Ama tüm bu sorunlar çözümsüz değil. Çözümü en zor görünen sorun, imar sorunu ile gevşek zemin sorunu öne çıkıyor.
 

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınpost etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

appstoreee.jpg     googleplay.jpg