Bunlar arasında en dikkat çekeni 1999 tarihli bir belge . Askerlerin dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'e verdiği rapor da irtica 'birinci öncelikli tehdit' olarak gösteriliyor ve mücadelenin 100 yıl süreceği belirtiliyor. Teröre karşı ise hiçbir madde yok.

Türkiye'de terör gündemden düşmezken 28 Şubat kararlarının ömrünü 100 yıl olarak belirleyen bir rapor ortaya çıktı. 1999 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e askerler tarafından sunulan raporda, irtica terör tehdidinin önünde mücadele edilmesi gereken birinci mesele olarak yer alıyor. Raporda, "Türkiye'de irtica, bugün oluştuğu boyutları itibariyle birinci önceliği haiz bir tehdit durumuna gelmiştir. Laikliğe karşı olan bazı tezahürler ve toplumda duyulan kaygılar, irtica ile devlet düzeyinde mücadeleyi haklı ve gerekli kılmaktadır" deniliyor.

GELECEĞE DE UZANACAK

Raporda, 28 Şubat kararlarının irticayla mücadelede yüz yıl boyunca devam edeceği şöyle dile getiriliyor: "28 Şubat kararları, Cumhuriyet’in kurulmasından itibaren başlayan ve 21. asırda da devam edecek alan bir süreç içinde, Cumhuriyet’in irticaya karşı mücadelesinde bir aşamadır. Bu kararların uygulanmasının bir miada bağlanması pratik değildir, zira tedbirlerin bazıları geçmişten gelenve geleceğe da uzanacak bir mahiyet arz etmektedir." Raporun Demirel'e, 1999'un Ocak ayında toplanan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Başbakan Bülent Ecevit'e “28 Şubat daha bitmedi” dediği MGK öncesi sunulduğu kaydediliyor.

27 Mayıs 1960 darbe sinden bugüne kadar yaşanan fiilî ve postmodern darbe girişimlerini araştıranTBMMDarbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, bazı kamu kurumve kuruluşu ile birlikte haziran ayında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne yazı yazarak, 28 Şubat'ın belgelerini sormuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla, Çankaya Köşkü,Meclis'in talebine olumlu cevap vererek belgeleri yolladı.TBMM kayıtlarındaki belgelere göre, 1999'da Köşk'e 'Türkiye'de Rejim Aleyhtarı İrticai Faaliyetlerin Mevcut Durumu' başlıklı bir rapor sunuldu.

İLİŞİĞİ KESİLENE İŞ VERİLMESİN

Raporda, 28 Şubat MGK'sında alınan fakat uygulanmayan bazı kararlar şöyle eleştiriliyor:

* İrtica ilemücadelede kalıcı tedbirleri kapsayan 13 yasa tasarısından sadece 3 tanesi yasalaşmış olup diğer 10 yasa kadük olmuştur.

* Bürokrasiye yerleşmiş bulunan irticai kadrolaşma yeterince önlenememiştir.

Yurt sathında kamu kurumve kuruluşları ile öğretim kuruluşlarında kıyafet yönetmelikleri etkin bir şekilde uygulanamamıştır.

* Siyasal İslam'a destek veren sermayenin önlenmesi konusunda alınan tedbirler yeterince etkin olamamıştır.

Tarikatlarla bağlantılı özel yurt, vakıf ve okulların Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereğince Milli Eğitim Bakanlığı'na devri, gerekli yasa çıkarılamadığından sağlanamamıştır.

* TSK aleyhindeki yayınların tam olarak kontrol altına alınmasımümkün olamamıştır. Aynı şekilde TSK'dan ilişiği kesilen personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamedilmemesi ve TSK'ya aşırı dinci kesimlerden sızmaların önlenmesi konularında da tam bir netice alınabilmiş değildir.

KISA ZAMANDA KANUNLAŞTIRIN

Raporda alınması gereken tedbirler ise şöyle sıralanıyor:

* 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra oluşacak Parlamento'nun önüne halen kadük olan ve irtica ile mücadelede büyük değer taşıyan 10 yasa tasarısı kısa zamanda kanunlaşmalı.

* Bürokrasiye yerleşmiş irticai kadrolaşma olgusu, çıkarılacak kanunlarda alınacak yetkiyle hızlandırılmalı. Denetimler etkinve netice alacak şekilde sürdürülmeli.

* 28 Şubat kararlarının uygulanmasında belirlenen yetersizlikler ve eksiklikler kararlılık içinde bertaraf edilmeli.
BUGÜN GAZETESİ