Türkiye'de yaklaşık 3.5 milyon kalp hastası bulunduğunu ve bu sayının her yıl arttığını söyleyen Kardiyoloji Uz. Dr. Selim Ünal, özellikle yaşlı ve çocukların, dış mekanlarda çalışmak zorunda olanların ve kalabalık ortamlarda çalışan kişilerin soğuk havalarda daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Dr. Ünal, "Soğuk havalarda kalp hastalarının çok dikkatli olması gerekir. Özellikle koroner kalp hastalığı olan yani kalp krizi geçirmiş veya ritm bozukluğu, kalp yetersizliği bulanan kişiler risk grubunda yer alır. Soğuk havalarda kalp damarları uyarılarak kasılır ve kalbin yükü artar. Bu yükün artmasıyla daha fazla kan pompalaması gereken kalp, yetersiz kan alımı nedeniyle zorlanınca, kalp krizi riski artar. Soğuk ve rüzgarlı havalar, kalp krizi ve ani ölümü tetiler. Bu nedenle kalp hastaları korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamalıdır. Kalbinde protez kapağı ve kalp yetmezliği nedeniyle ayaklarında şişlik olan kişilerin de soğuk havalarda uzun süre kalması risk oluşturur. Çünkü soğuk havalarda vücudun pıhtılaşma mekanizması da bozulur" dedi.

KESİNLİKLE ALKOL ALMAYIN

Soğuk havalarda kalp krizi riskini önlemek için yapılması gerekenlere de değinen Dr. Ünal, "Soğuk havalarda rüzgarı arkanıza alarak yürüyün ve aşırı kalın giysiler yerine vücudu ısıtacak giysiler giyin. Dışarıda uzun süre kalacaksanız birkaç katmandan oluşan kıyafetlerle vücudunuzu koruyun. Soğuk havalarda özellikle baş ve ellerde oluşan ısı kaybını önlemek için şapka, bere, eldiven giyin. Isınmak için kesinlikle alkol almayın. Çünkü alkol damarlarda genişlemeye neden olarak kanın akışını yavaşlatır.

Ayrıca soğuk havalarda yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırır. Bunu önlemek için bol su içmeli, kapalı ortamlarda spor yapılmalıdır" diye konuştu.