Osman Bağdatlıoğlu, Ocak ayında süs bitkileri ihracatının bir önceki aya göre yüzde 9 oranında azalma gösterdiğini belirterek ihracatın 4 milyon 772 bin 612 dolar olduğunu ifade etti. Ocak ayında canlı bitkiler ihracatında yüzde 5 artış görüldüğünü söyleyen Bağdatlıoğlu, kesme çiçek ihracatında ise yüzde 16 azalma olduğunu kaydetti. Bağdatlıoğlu, ''Kesme çiçek ihracatında görülen azalış, soğuk hava şartlarının etkisiyle seralarda ürünlerin etkilenmesinden kaynaklandı'' dedi.

Sektörel ihracatta Antalya'nın en önemli merkez olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, Antalya'yı Yalova, Sakarya ve İzmir'in izlediğini söyledi.

Bağdatlıoğlu, Ocak ayında süs bitkileri sektöründe en önemli ihracat pazarlarının Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Irak, Ukrayna, Azerbaycan ve Rusya olduğunu belirtti. Bağdatlıoğlu, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik sektörünün gelişmesiyle birlikte canlı bitkiler ihracatında da gelişmeler yaşandığına dikkati çekti.

Almanya'ya yapılan kesme çiçek ihracatının yüzde 19, Rusya'ya ise yüzde 6 oranında artış görüldüğünün altını çizen Bağdatlıoğlu, canlı bitkiler ihracatında ise Türkmenistan'a yüzde 28, Azerbaycan'a ise yüzde 80 oranında artış yaşandığını vurguladı.

Bağdatlıoğlu, olumsuz hava koşullarına rağmen sektörün 2012 yılsonu hedefi olan 100 milyon dolara ulaşacağına inandığını dile getirdi.