Antalya Büyükşehir belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Toptancı Hali'ne ocak ayında gelen ürün miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 civarında artmasına rağmen, fiyatların yüksek seyrettiğini bildirdi.

Rıza Uysal, başta dolmalık biber olmak üzere, biber, salatalık, patlıcan, fasulye ve domatesin fiyatının yüksek olduğunu kaydetti. Rıza Uysal, domatesin geçen yıl 70-80 kuruştan işlem gördüğünü hatırlatarak, bu yıl domates fiyatının 1,5 lira civarında olduğunu ve fiyatın uzun süredir bu düzeyde kaldığını kaydetti.

Sebze fiyatlarının yükselmesinde dönemsel etkilere de işaret eden Rıza Uysal, şunları söyledi:

''Çetin kış koşulları, seralardaki birincil ürünlerin tükenmesi ve ihracatın canlanmasıyla sebze fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Oysa hale giren ürün miktarı arttı. Buna rağmen, ülkemizin tamamını etkisi altına alan dondurucu soğuklar sebze fiyatlarını yükseltti. Üretici, havalar soğudukça, serada daha fazla yakıt kullandığı için yakıt ve işçilik maliyeti de artıyor. Bunun yanı sıra ihracatta yaşanan sorunların çözümü konusunda ilerlemeler kaydedildi. Son olarak, Ukrayna tarafından ihracatla ilgili kısıtlamaların kaldırılması piyasanın canlanmasını sağladı. Ayrıca, çiftçinin serasındaki birincil ürünler tükenme aşamasına geldi. Tüm bu etkenler bir araya gelince fiyatlar da yüksek seyrini korudu.''

Rıza Uysal, çiftçinin Ekim ayında ikincil ürünü serasına ektiğini, fidanların büyüdüğünü ve Şubat ayının 15'inden itibaren de hasada başlanacağını belirterek, ''seralarda ikincil ürünlerin 15 Şubat'tan itibaren piyasaya girmesiyle fiyatların düşmesi bekleniyor'' dedi.

Rıza Uysal, çiftçilerin uzun yıllardan beri düşük fiyat yüzünden zarar ettiğini belirterek, fiyatların yüksek seyretmesinin çiftçi açısından olumlu olduğunu kaydetti. Uysal, ''Çiftçi binbir emekle yetiştirdiği ürününü yıllarca yok pahasına sattı. Bu yıl çiftçinin yüzü biraz olsun güldü'' diye konuştu.

-FİYATLAR-

Antalya Toptancı Hali'nde bugün bakla 2,5 lira ile 4,70 lira, renkli dolmalık biber 2,5 ile 4.5, sivri biber 1,5 ile 5,80, domates 1,5 ile 3, sırık ayşe fasulye 3,5 ile 6,80, kereviz 60 kuruş ile 1,70, salatalık 1,5 ile 2,90, patlıcan 1 ile 2,90 lira arasında işlem gördü.