Türkiye üretimi 2 milyon ton civarında olan ancak, önceki yıl düşük fiyat seyri nedeniyle geçen yıl ekim alanları azalan kuru soğanın fiyatındaki yükseliş devam ediyor.

Sofraların vazgeçilmezi, yoksulun ekmekle birlikte en ucuz gıdası olarak bilinen kuru soğanın semt pazarındaki kilogram fiyatı, önemli tarım merkezlerinden Adana'da, 1,5-2 liraya ulaştı. Tüketiciler, ekmek gibi soğanın fiyatının da katlayarak artmasına tepki gösterirken, üreticilerin de ekim alanlarını artırma çabasında oldukları gözleniyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıl soğanın 50 kuruşa bile alıcı bulmadığını, bu yüzden geçen yıl kışlık soğan ekim alanlarının azaldığını, bunun da bu yıl tüketiciye yüksek fiyat olarak yansıdığını bildirdi.

Tezcan, geçen yıl ekim alanlarındaki azalmanın yan ısıra normal koşullarda 5-7 ton arasında olan dönüm başına erimin geçen yıl bazı yerlerde 3 tona kadar düştüğünü belirterek, “Bu nedenle fiyatlar hızla yükseldi. Son günlerde, Ankara, Nevşehir, Manisa gibi soğuk hava depolarında soğan depolayan yerlerde şu an
neredeyse hiç soğan stoku kalmadı” dedi.

Soğanda üretim azalışına rağmen domuz gribine iyi geldiği yönündeki haberler nedeniyle talep artışının da yaşanmasının fiyatların yükselmesindeki bir başka etken olduğunu ifade eden Tezcan, “Fiyatlardaki yükselişin, taze soğanın çıkacağı ilkbahara kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle soğan ekmek yemek de artık mütevazi tüketim olmaktan çıkıyor. Çünkü, soğan gibi ekmek fiyatları da yükseliyor” diye konuştu.

Bu arada, Çukurova'nın tarım merkezlerinden Yumurtalık'ta, kuru soğan ekimi yapan çiftçilerden Kemal Yılmaz, kuru soğan fiyatlarındaki artışın üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Yüksel Tavşan, soğandaki tırmanışın tüccarları da yeni sezon ürünlerini tarlada satın almak için harekete geçirdiğini belirterek, “Şu an bana yarısı peşin yarısı hasatta ödenmek üzere dekara bin lira teklif ediyorlar ama kabul etmiyorum. Bu yıl soğanın altın yılı olacak” dedi.