Gaziantep'te sobadan sızan karbonmonoksit gazından 6 ayda 21 kişinin zehirlenerek yaşamını yitirmesi üzerine Şahinbey İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, yoksul ailelere karbonmonoksit gaz alarm dedektörü dağıtımına başladı.

Gaziantep'te son 6 ay içerisinde soba zehirlenmesi nedeniyle bin 127 kişi hastanelerde tedaviye alınırken, bunlardan 21'i yaşamını yitirdi. Yaşanan bu olumsuz olayların önüne geçmek için de kamu kurum ve kuruluşları harekete geçti. Şahinbey Kaymakamlığı, Sağlık Grup Başkanlığı, Müftülük, Milli Eğitim Müdürlüğü, Meteoroloji İstasyon Başmüdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından ortak yürütülen 'Sıcak Yuvam' adlı proje kapsamında soba kullanımının yaygın olduğu mahallelerde oturan vatandaşlara yönelik soba kurulumu ve yakılması konusunda eğitici çalışmalar düzenlendi. Yine aynı proje kapsamında da soba zehirlenmelerinin sıklıkla yaşandığı 20 mahalle tespit edildi. İlk etapta da bin 250 aileye karbonmonoksit gaz alarm detektörü dağıtımı başladı. İlk dağıtım da Kozanlı Mahallesi'nde annesi ve 3 çocuğuyla yaşayan Çiğdem Ucarer'in evinde gerçekleştirildi.

ALARMLA UYARIYOR
Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, aileye cihazın nasıl kullanılacağı konusunda da uyarılarda bulundu. Vatandaşların tedbirli olması gerektiğini kaydeden Turan, "Soba konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Uzmanların ve yetkililerin uyarılarını da dikkate almalıyız. Bunu kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Bu cihaz önemli bir tedbirdir. Oldukça kuvvetli şekilde ses vererek uyarı veriyor. Bu gibi cihazları geliştirmemiz, daha iyilerini de yapmamız lazım. Bu bilgi ve tecrübe insanımızda mevcut" dedi.

Çiğdem Ucarer de evlerine getirilen cihazdan dolayı yetkililere teşekkür ederek, "Bizim için çok iyi olacak. Cihazı çok beğendim. İnşallah herkes bu konuda daha duyarlı olur. Televizyonda zehirlenme olaylarını gördükçe kendimi o insanların yerine koyuyordum. İnşallah bize böyle bir şey olmaz" diye konuştu. (DHA)