Son bir hafta içerisinde Aydın Sobacılar Çarşı"nda hareketliliğin arttığı gözlenirken, sobacılar vatandaşı ucuz sobalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Aniden bastıran soğuklar nedeniyle işlerinin hareketlenmeye başladığını ifade eden Sobacılar Çarşısı esnaflarından Mesude Börekçi, ılıman bir iklime sahip olan Aydın"da vatandaşların soba almak için havaların soğumasını beklediğine işaret etti. İşlerin önümüzdeki günlerde daha da açılmasını beklediklerini kaydeden Börekçi, “Geçtiğimiz yıldan beri elektriğe ve doğalgaza gelen zamlar nedeniyle sobaya rağbet arttı. Klimalar ve elektrikli sobalardan dolayı 2 yıldır çok fazla işimiz olmuyordu. Artan soba satışları esnafın yüzünü güldürüyor. Yaşanan ekonomik kriz ortamında vatandaşımızın rahat ısınabilmesi için bu yıl soba fiyatlarına zam yapmadık. Fiyatlar geçen yılla aynı. Normal sobaların fiyatları 100 ila 180 TL arasında değişirken, bölgemizde sıkça tercih edilen guzine tipi soba fiyatları ise 150 ile 220 TL arasında değişiyor” dedi.

UCUZ SOBALARA DİKKAT

Son dönemde Türkiye"deki bir çok sektörde olduğu gibi sabacılık sektöründe de ucuz malların piyasada boy gösterdiğine işaret eden çarşı esnaflarından Metin Büyüktarakçı da, vatandaşları fiyatı ve kalitesi düşük olan sobalar konusunda dikkatli olmalarını isteyerek, “Bugün Aydın"daki bir çok alışveriş merkezinde esnaf fiyatının da altında olan ücretlerde sobaların müşterilere sunulduğunu görüyoruz. Fiyatı düşük olduğu için yaşanan kriz ortamında vatandaşa cazip olarak görülen bu sobaların büyük bir bölümü 0,70 milimetrelik saçlardan yapılıyor. Sobacı esnafının el emeğiyle yaptığı sobalarda ise 1 milimetrelik kaliteli saçlar kullanılıyor. Fiyatı düşük gibi görünen diğer sobalar, kalitesi düşük olduğu için kısa sürede eskiyor. Ama bizim yaptığımız sobalar vatandaşımız tarafından uzun süre kullanılabiliyor. Bu nedenle başta kar ettiğini zanneden halkımız, kısa sürede sobasını değiştirmek zorunda kaldığı için aslında zarar ediyor. Biz halkımızdan fiyatı ve kalitesi düşük olan ürünlere rağbet etmemelerini istiyoruz” diye konuştu.