Emin Temizlik LTD. adlı şirket, sendikalı işçilerle çalışmak istemedi. Hiçbir resmi tebligatta bulunmaksızın bir cep telefonu mesajıyla 18 işçinin işine son verdi. Sendikanın hastane temsilciliğini yapan işçi Oktay Yavuz, taşeron şirketin değişeceğini öğrenmeleri üzerine başhekimle görüşmeye gittiğini, başhekimin bir sorun yaşamayacaklarına dair söz verdiğini söyledi. Ancak sözler tutulmadı ve işçiler mesaj ile işten atıldıklarını öğrendi.


DİĞER İŞÇİLERE DE TEHDİT
90 TL"ye çalışan işçiler işten atılma nedeniyle direniş başlattı. Ancak iş arkadaşları kovulma tehdidiyle karşılaşınca direnişe destek azaldı. Ali Çakin adlı işçi, 280 işçinin 230"unun sendikalı olduğunu ama sendikalı işçilerin tehdit edildikleri için kendilerini destekleyemediklerini belirtti. Sendika temsilcisi Oktay Yavuz, sendikalı olmayı sürdüreceklerini belirterek, “Gözlerimizin içine baka baka yalan söylüyorlar. Tam da bu yüzden sendikalı olduk, bu bizim yasal hakkımız” diye konuştu.


YILLIK İZİNLERİNİ BİLE KULLANAMADILAR
İstanbul Okmeydanı Devlet Hastanesi"ndeki taşeron temizlik işçileri, yıllardır sosyal güvenceden yoksun, düşük ücretlerle çalışıyorlardı. Maaşlarını hiçbir zaman zamanında alamıyorlar, yıllık izinlerini kullanamıyorlardı. İşleri başhekimin ve müdürün iki dudağı arasındaydı. İşçilerden Reyhan Tok, nasıl şartlarda çalıştıklarını şu sözlerle anlattı: “1.5 yıldır buradayım, bir gün maaşımı zamanında almadım. Senelik iznimizi kullandırmıyorlardı. Geçen yılbaşının izni bile duruyor. Maaşımız 16 yaş çocukları için verilen asgari maaş, çocuk maaşı yani, yol da dahil 490 TL"ydi.”
3.5 yıldır çalışan Fatma Çelik ise bunlar yetmezmiş gibi, bir ay önce çıkan bir yönetmelikle sağlıksız koşullarda çalışmaya zorlandıklarını anlattı: “Bu yönetmelikle bize hem temizlik yapacaksın, hem hastayla ilgileneceksin dediler. Tek bir kıyafetle, önce çöpü alıyor, sonra hastayla ilgileniyoruz, düşünebiliyor musunuz? Enfeksiyon kapmaları işten değil.”


SENDİKALI OLDULAR, ATILDILAR
Bu koşullarda daha fazla çalışmak istemeyen işçiler, DİSK"e bağlı Dev Sağlık-İş sendikasında örgütlenmeye karar verdi. Sendikalı olunca iki aydır alamadıkları maaşlarını aldılar, kullanamadıkları yıllık izinlerini kullanmaya başladılar. Ancak şimdiye dek defalarca olduğu gibi, temizlik işlerinden sorumlu taşeron şirket bir kez daha değişti. Yeni gelen Emin Temizlik LTD. adlı şirket, sendikalı işçilerle çalışmak istemedi. Hiçbir resmi tebligatta bulunmaksızın bir cep telefonu mesajıyla 18 işçinin işine son verdi.
İşten atılan işçilerin arasında bacağından ameliyat olduğu için raporlu olan bir işçi ile doğum iznini kullanan bir işçi de bulunuyordu.

YALAN SÖYLÜYORLAR
İşten atılan işçiler 4 gündür hastane bahçesinde eylem yapıyor, seslerini duyurmaya çalışıyor. İşe iade davası da açan işçiler, haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor. Sendikanın hastane temsilciliğini yapan işçi Oktay Yavuz, taşeron şirketin değişeceğini öğrenmeleri üzerine başhekimle görüşmeye gittiğini, başhekimin kendilerine bir sorun yaşamayacaklarına dair söz verdiğini söyledi. Yavuz, başhekim Adem Akçakaya"yla yaptıkları görüşmeyi şöyle anlattı: “Başhekim, bize "ben de sendikalıyım, merak etmeyin, hak kaybına uğramayacaksınız. Yeni firma sendikalı işçi istemezse sendikayla çalışacak başka firma buluruz. İşten atılmanız söz konusu olursa hemen bana gel, randevu almana gerek yok" dedi. Ama işten atılınca başhekimle görüşmeye gittik, bizi adeta kovdu, "artık muhatabınız ben değilim" dedi.”
Yavuz, “Gözlerimizin içine baka baka yalan söylüyorlar, nasıl güvenelim, işte bu yüzden sendikalı olduk, bu bizim yasal hakkımız” diye konuştu.


BAŞHEMŞİRE TEHDİT EDİYOR
Hastanede 4 yıldır çalışan Ali Çakin adlı işçi ise, hastanede çalışan 280 işçinin 230"unun sendikalı olduğunu, sendikalıların tehdit edildikleri için kendilerini destekleyemediklerini belirtti. Çakin, “Başhemşire yardımcıları, "işten atılırsınız" diye arkadaşlarımızı tehdit ediyor” iddiasında bulundu./akşam