Türban protestosu nedeniyle 26 öğrenciyi üniversite kapısından içeri sokmayan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TOKİ'yle imzaladığı arsa protokolüyle üniversiteyi 9 milyon TL zarara soktu.

İstanbul"daki Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Yüksek"in, öğrencilere takındığı sert tavrın aksine, Başbakanlığa bağlı TOKİ"ye karşı çok yumuşak olduğu ortaya çıktı.

YTÜ Rektörlüğü ile TOKİ arasında 6 Ağustos 2010"da imzalanan protokole göre; üniversitenin Davutpaşa Kampüsü"nde TOKİ"ye 60 bin metrekare bina inşa ettirecek olan Rektörlük, karşılığında tapusu üniversitede olan Çağlayan"daki çok değerli bir araziyi TOKİ"ye devretti.

Türkiye İstatistik Kurumu"nun (TÜİK) metrekare başına son inşaat maliyetleri hesaplaması ve İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası"nın uzman görüşüne göre YTÜ en az 9 milyon TL zararda.

ARAZİ TOKİ"YE GEÇİNCE İBB BOŞ DURMADI

TOKİ"ye yarayan protokolün sonucunda arazinin imar değerlerinin artırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi"ne (İBB) yapılan teklif itirazlara rağmen kabul edildi.

Belediye meclisinin ilgili kararına göre; TOKİ"ye devredilen yaklaşık 6 bin m2"lik arazi "üniversite alanı"ndan çıkarılarak "turizm tesis alanı"na alınarak üzerinde iş merkezi, finans merkezi ve rezidans kurulma izni verildi.

Aynı kararda; İstanbul"daki en büyük imar izni olan 3 emsal hak tanınan arazide, yapılacak olan bodrum katları da iskan edilebilir hatta 2 bodrum katı emsalden hariç tutuldu. Arazi üzerinde inşa edilecek olan yapının yüksekliği serbest bırakılırken, mimari hususların hepsi TOKİ"nin kararına bırakıldı.

BELEDİYE İTİRAZLARA KULAĞINI KAPADI

İBB"ye bağlı imar komisyonunun konuya ilişkin görüşlerinde belirttikleri itirazlarsa İBB"nin TOKİ"nin lehine karar vermesinin önüne geçemedi. Komisyon arazinin turizm tesis alanına alınarak rezidans, is merkezi yapılabilir duruma getirildiğine dikkat çekerek, bu alana alınan bir arazide ancak otel, motel gibi yapıların olabileceğine, aksi durumun yönetmeliklerle çelişeceğine işaret etti.
İtirazlarda arazinin emsalinin yükseltilmesiyle bodrum katları hariç 20 bin 500 m2 inşaat hakkı tanındığı, bunun bölgeye büyük bir yoğunluk getireceği söylendi. Ayrıca teklifte bodrum katlar ile ilgili düşen notun imar yönetmeliklerine aykırı olduğu hatırlatıldı. Teklifte İBB"ye bağlı; Ulaşım Planlama, Deprem ve Zemin Etüt İnceleme, İSKİ, İGDAŞ müdürlüklerinin şartlı görüşü olduğunun belirtildiği resmi itirazda, Milli Emlak Dairesi Başkanlığı"ndan görüş alınması gerektiği halde bu görüşün bulunmadığına dikkat çekildi.

Tüm bu itirazlara rağmen İBB Meclisi, teklif edilen plan değişikliğini oy çokluğuyla onayladı.

YTÜ"NÜN GÖRÜNEN ZARARI 9 MİLYON TL

İmzalanan protokol icabında TOKİ"ye Davutpaşa"da yaptıracağı inşaat karşılığında, İstanbul"un gözde semtlerinden birindeki arazisini devreden YTÜ"nün görünen zararıysa en az 9 milyon TL.
YTÜ"ye ve öğrencilerine değil, TOKİ"ye yarayan bu fark ise şu hesaptan kaynaklanıyor:

TUİK"in araştırmasına göre bu yılın ilk yarısında inşaat metre kare maliyeti 549,17 TL. Bu rakam, TOKİ"nin üniversite için yapacağı 60 bin m2"lik binanın 33 milyon TL"ye mâl olacağını ortaya koyuyor.

Oysa üniversitenin TOKİ"ye devrettiği arazinin bedeli ise üzerinde yapılabilecek binanın bedeliyse bu rakamın çok üzerinde.

Araziyle ilgili teknik hesaplamaları danıştığımız İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa"ya göre TOKİ"nin aldığı arazinin m2 fiyati en az 5 bin dolar. Bu rakam da arazinin 42 milyon TL"den aşağı fiyatlandırılamayacağını ortaya koyuyor.

GÖRÜNMEYEN RANT YAKLAŞIK 20 MİLYON TL

Bölgede faaliyet gösterdiği için ticari kaygıları sebebiyle isminin kullanılmasını istemeyen büyük bir emlak ofisinin sahibiyse, bu rakamın sadece arazi değeri olduğuna dikkat çekiyor.

İmar planlarına göre arazide dev bir alışveriş merkezi ve rezidans yapma hakkı tanındığına dikkat çeken emlakçı, görünmeyen kârın ancak benzer bir yapıdan hesaplanabileceğini belirtiyor.

Ortadoğu"nun en büyük adalet sarayının hemen yanındaki arazinin E-5 yoluna cephesinin de bulunduğuna işaret eden emlakçı, burada yapılacak bir rezidansın Mecidiyeköy"deki Trump Towers ile karşılaştırılabileceğini belirtiyor. Bölgeye hakim olan emlakçı, Trump Towers"ın ortalama m2 fiyatının 12 bin TL olduğunu belirterek, TOKİ"nin Çağlayan"daki arazide böyle bir yapı inşa ettiği taktirde en az 20 milyon TL kâra geçeceğini belirtiyor.

Onurkan Avcı - BİRGÜN