Eğitim Sen, “LYS üzerinden komplo teorileri üretilerek yaşananların üzerinin örtülmeye çalışıldığını” bildirirdi.

Eğitim Sen’den yapılan “LYS üzerinden komplo teorileri üretilerek yaşananların üzeri örtülmeye çalışılıyor” başlıklı yazılı açıklamada, “YÖK Başkanı Özcan’ın devletin üst kademelerinde görevli bir kişiden ‘LYS soruları çalınacak ve bir AK Parti milletvekilinin e-mail adresinden tüm Türkiye’ye dağıtılacak’ şeklinde ihbar aldığını ve sınavın güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığını söylemesi bir komedinin ötesine geçememektedir” denildi. Açıklamada, şöyle devam edildi:

“KPSS ile başlayıp neredeyse tüm sınavlara yayılan kopya şaibelerini ört bas edenlerin, bugüne kadar sınavlarda hiçbir sorun yaşanmamışçasına, AKP’ye yönelik komplo senaryoları üzerinden kendilerini aklamaya çalışmaları, artık inandırıcılığı kalmamış ve klasikleşmiş bir AKP politikası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hukuku askıya almayı alışkanlık haline getirenlerin kendi hukuki sorumluluklarının farkında olmadan böylesi senaryolarla kendilerini aklamaya çalışmaları ise içinde bulunduğumuz sürecin ciddiyetsizliğinin somut bir göstergesidir. Şöyle ki;

Somut deliller olmasına rağmen KPSS’de yaşananlar halen aydınlatılmamış, ancak YGS’deki şifre skandalı, genel seçimler öncesine yetiştirilerek şekilde kısa zamanda ört bas edilmiştir.

ÖSYM, sınava giren adayların cevap anahtarlarını kaybetmiş ve 3 gence tekrar sınav stresi yaşatmıştır.

YÖK Başkanı cevap anahtarı kaybetmenin alışkanlık olduğunu ifade etmek için yıl yıl veri vermekte hiçbir sorun görmemiştir.

ÖSYM, Diploma Denklik Sınavı’nda bir yıl önceki sorularla aynı soruları sorarak ‘sehven oldu, hallederiz’ zihniyetinde ısrarcı olmuş, gösterilen tepkiler üzerine sınavı iptal etmek zorunda kalmıştır.”

Yaşanan bu “skandallara” yenilerinin eklenmesinin mümkün olduğu kaydedilen açıklamada, “Ancak burada altı çizilmesi gereken önemli nokta, yetkili kurum ve kişilerin bu skandallarda sanki hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi davranmaları ve hala görevlerinin başında bulunuyor olmalarıdır. Kaldı ki, bu kişiler kamu gücü ve ayrıcalıklarını kullanabilme yetkisine sahip bir kurumu temsilen beyan verdiklerini unutmaktadırlar” denildi.

Kendi sorumluluk alanlarındaki hizmetlerin iyi işlemesi için politika üretmesi gerekenlerin, bir hukuk devletinde “sehven oldu” açıklamalarıyla sorumluluklarından kurtulmalarının mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, “Süreci başından beri güvenlik sorununa indirgeyerek adayları resmen cezalandıran önlemlerle sorunu çözdüğünü zannedenler, LYS sınavına komplo teorileriyle yaşananların üzerini örtmeye çalışmaktadır.

Eğitim Sen olarak YGS’deki şifre skandalı ortaya çıkar çıkmaz ‘şifre yok’ diyenler ile şifrenin varlığı kesinleşince ‘tatmin olduk’ diyenlerin çelişkileri, tehditleri ve talimatlarını unutmuş değiliz. Sendikamız, genel seçimler sonrasında zafer sarhoşluğuna kapılanlara yaşananları unutturmayacağımızı, ikna olmadığımızı ve geleceğimize sahip çıkacağımızı her defasında hatırlatmayı sürdürecektir” denildi.