CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye"nin KKTC"deki Büyükelçisi Kaya Türkmen"in görevinden alınmasının “tam bir skandal” olduğunu dile getirerek, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ülkeye büyükelçi atayacaksınız, 6 ay sonra görevden alacaksınız, böyle bir örnek var mı” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, İstanbul"a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM"de kabul edilen Yargıtay ve Danıştay"ın daire ve üye sayısının arttırılmasını öngören yasayla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"e yaptığı “imzalarken bir kez daha düşünmeli” çağrısının anımsatılmazı üzerine Kılıçdaroğlu, yasa hazırlanırken ilgili kesimlere danışılmadığını, tasarının hazırlanış şeklinin de Başbakanlığın “Yasalar Nasıl Hazırlanır” yönetmeliğine de aykırı olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Eğer bu kadar ciddi bir tasarı parlamentoda sağlıklı bir tartışma ortamı bulmadan yangından mal kaçırır gibi yasalaştırılıyorsa Sayın Cumhurbaşkanı"nın, bunun üzerinde durması lazım. En azından ilgili tarafların görüşlerini alması lazım. Ben kendisine samimi bir çağrıda bulundum. Çünkü toplumun önemli bir kesiminin tedirginlik duyduğunu biliyoruz. Yargı üzerinde oyun oynamak, hele yargıyı siyasallaştırmanın, demokrasimizin geleceği açısından da ciddi bir tehlike oluşturacağını umuyorum Sayın Cumhurbaşkanı da çok iyi biliyordur. O nedenle kendisine böyle bir çağrıyı samimiyetle ve iyi niyetle yaptım.”

-“AKP"Lİ VEKİLLER, BAKANLAR YARGIYA TALİMAT VERİYOR”-

Kılıçdaroğlu, “Kanunu Cumhurbaşkanı onaylarsa Anayasa Mahkemesi"ne götürecek misiniz?” sorusu üzerine “Elbette arkadaşlar. Hukukçu arkadaşlarımız değerlendirecekler, Anayasa"ya aykırılığı varsa Anayasa Mahkemesi"ne götürür, bu bizim en doğal hakkımız zaten. Olması, yapılması gereken de budur. Ama Anayasa"ya aykırılık yoksa zaten bir sorun yoktur. Bunu değerlendirecek olanlar hukukçulardır. Biz olaya tümüyle siyasi pencereden bakmıyoruz. Çünkü olay günlük siyasetin ötesinde, Türkiye"nin geleceğiyle ilgili bir sorundur” diye konuştu. AKP"li bakanların, milletvekillerinin yargıya talimat verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Savcıyı arıyorlar, yargıçlara yazı yazıyorlar. Bütün bunların hepsi ortadayken böyle bir düzenlemenin yapılması gelecekte Türkiye"nin çok daha ağır riskler üstleneceği bir yapının oluşmasına yol açacaktır. Bu tehlikeyi de herhalde biz görüyorsak biliyorsak Anayasa Mahkemesi"ne taşıyacağız” dedi.

-“OLMAYAN BİR DEMEÇ YÜZÜNDEN KIYAMET KOPARILDI”-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum"un dün yaptığı “Kimse bana sözlerimden geri adım attıramaz” sorusunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “O defteri kapattık, o konuları yeniden açmanın hiçbir gereği yok. O konuda herhangi bir yorum yapmanın gereği yok arkadaşlar” dedi.

Kılıçdaroğlu, “CHP Genel Başkanı Hurşit Güneş"e bir uyarı yaptığınız söyleniyor, doğru mu?” sorusu üzerine ise “Hayır efendim, ne uyarısı yapmışım Sayın Güneş"e? Sayın Güneş"e ait olduğu söylenen açıklama Sayın Güneş"e ait değil. Sayın Güneş, o açıklamayı yaptığını iddia eden kişileri yargıya taşıdı. Onları mahkemeye verdi. Olmayan bir şey konusunda kıyamet koparıldı, AKP"li milletvekilleri oturup basın toplantısı yaptılar, olmayan bir demeç, yalan bir demeç yüzünden” dedi.

AKP"li milletvekillerinin, Rize Belediye Başkanı"nın “Bizim ikinci eşlerimiz Kürt olsun” açıklamasına sessiz kaldıklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsan biraz utanır, insanda biraz ahlak olur. Ona tepki vermeyen bir milletvekili kalkacak da yalan haber üzerine tepki verecek, onun üzerinden siyaset yapacak. Önce eğer siyaset yapıyorlarsa, ahlaklı düşünüyorlarsa Rize Belediye Başkanı"nın söylediği laflar konusunda Sayın Başbakan"ın, ilgili Belediye Başkanı"nın özür dilemesini beklemek gerekir. Bunlar yapıldı mı, yapılmadı. Ama olmayan laf yüzünden kıyametler koparılıyor. O yüzden şunu söyleyeyim; medya bu konuda tarafsızlığını yitirmiştir. AKP medyasını biliyoruz, AKP medyasını her yerde her zaman dile getireceğim. Bunun örneklerini de bundan sonra daha fazla vereceğim.”

-“DIŞİŞLERİ TARİHİNDE BÖYLE BİR ÖRNEK YOK”-

Türkiye"nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen"in görevinden alınmasını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Tam bir skandal arkadaşlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ülkeye büyükelçi atayacaksınız, 6 ay sonra görevden alacaksınız, böyle bir örnek var mı?” diye sordu. Bir gazetecinin “Görevden alma olmadığı söyleniyor” demesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Bir kişinin görevden alımı ne demektir? Yerine bir atama yaptığınız zaman ne yapıyorsunuz, onu merkeze alıyorsunuz demektir. Dışişleri Bakanlığı bunu bilmiyor mu? Ama o da Hükümet"e yaranmak için "Hayır biz görevden almadık." Görevden almıyorsanız 6 ay içinde ne oldu da bir büyükelçiyi görevden alıyorsunuz?” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı tarihinde bir yere büyükelçi atanmasından 6 ay sonra görevden alma örneğinin bulunmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Tam bir skandal. Öteden beri söylüyordum zaten, bu olay da kanıtladı. Bu iktidar Türkiye Cumhuriyeti"ni yönetemiyor. Sürekli kaos, sürekli sorun yaratan bir iktidar. Ekonomide, maliyede, bütçede, dış politikada böyle. Çıkıp sokaktaki yurttaşa sorun, ne kadar kötü yönetildiğini o yurttaş kendi hayatından hissediyor zaten. Böyle bir Hükümet olamaz” dedi.

-“YARGIDAN KORKMAYIZ, VARSA BİR ŞEY GİDER AKLANIRIZ”-

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu"nun bugün Diyarbakır"da yargılanacak olmasını da “Olabilir arkadaşlar, yargıdan kim korktu ki biz de korkacağız. Varsa bir şey gider aklanırız. Biz dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyen bir siyasal partiyiz. Şikayet olabilir, asılsız ihbarlar olabilir, haklı gerekçeler olabilir. Herkesin gidip yargıda aklanmasını isteriz” şeklinde değerlendirdi.