Rusya Devlet Başkanı Putin"in, komşu Gürcistan"ın lideri Saakaşvili"yi, "Sizi Abhazya meselesiyle Kıbrıs"a çeviririm" diye tehdit ettiği ortaya çıktı.

Gürcistan"ın muhalefet gösterileriyle çalkalandığı ortamda TV"ye çıkıp konuşan Saakaşvili, Putin"in bir zirve sırasında savurduğu tehdidi dünyaya açıkladı ve "Ayrılıkçı Abhazya"daki son gelişmeler, Rusya"nın bu planı hayata geçirdiğinin kanıtıdır" dedi.

GEÇEN hafta şiddetli muhalefet gösterilerine sahne olan Gürcistan"da sıkıyönetim anlamına gelen olağanüstü hal uygulaması başlatan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, bir numaralı düşman gösterdiği Rusya"yı "Bizi Kıbrıs"a benzetmek, ülkemizi bölmek istiyorlar" diye suçladı.

Uygulanan olağanüstü hal çerçevesinde sadece devlet kontrolündeki yayın organlarının çalıştığı Gürcistan"da televizyon aracılığıyla halka seslenen Saakaşvili şöyle konuştu:

"Size şimdiyle kadar gizli tuttuğum çok önemli bir konuyu açacağım. Geçen yılki Minsk BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) zirvesinde Vladimir Putin bana net bir şekilde "sizi Abhazya meselesiyle Kıbrıs"a çeviririz" tehdidinde bulundu. Abhazya ile Tiflis"teki son gelişmeler Rusya"nın bu planı hayata geçirdiğinin kanıtıdır" iddiasında bulundu.

Kıbrıs"ta Barış Harekatı"na yol açan olayları, kendi ülkesinin şimdiki durumuna benzeten Saakaşvili, Kıbrıs"ın 1974 yılında iki bölgeye ayrılmasıyla sonuçlanan olayları o dönemdeki Kıbrıs yönetiminin yeteneksizliğine bağladı ve şöyle konuştu:

"Gürcistan yönetimi Rusya"nın düşündüğü kadar zayıf değil. Abhazya kozuyla bizi Kıbrıs"a çeviremediniz ve çeviremeyeceksiniz. Elde ettiğiniz tek sonuç Gürcistan imajını dünyada karalamak oldu" dedi.

Gürcistan"daki muhalefetin çıkışlarını Rusya destekli darbe girişimi olarak niteleyen Saakaşvili, önümüzdeki ay erken devlet başkanlığı seçimleri yapılmasını da kararlaştırmıştı. Gürcistan"a Kıbrıs benzetmesiyle ilk seçim propagandası da böylece başlamış oldu.

ABHAZLARA SEÇİM SANDIĞI

Gürcistan liderinin Putin adresinde sarf ettiği sözleri yanıtsız bırakan Rusya Dışişleri Bakanlığı, cevabı bir başka kanaldan verdi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu 2 Aralık tarihinde Rusya"da yapılacak genel seçimlerde Gürcistan toprağı sayılan ayrılıkçı Abhazya ile Güney Osetya"da seçim sandıkları yerleştirileceğini duyurdu. 1992 yılından beri Gürcistan"dan ayrı varlığını sürdüren bu iki bölgede halkın yarısına yakını Rusya pasaportu taşıyor.

Abhazya sorunu nedir

BOLŞEVİK Devrimi sonrasında 1921"den 1990 yılına kadar Gürcistan bünyesinde özerk cumhuriyet olan Abhazya, 1991"de SSCB"nin parçalanması sürecinde Gürcistan"dan tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Başta Rusya olmak üzere hiçbir yabancı devlet tarafından bağımsızlığı tanınmayan Abhazya buna rağmen Tiflis yönetimi altına girmeyeceğini söylüyor. 1990 yılında SSCB"de "birlik muhafaza edilsin mi" referandumu yapıldığında Gürcistan "birlikten çıkalım" yönünde tercihini kullanırken, Abhazya "Biz Rusya ile birlikte yeni entegrasyon sürecinden yanayız" diye görüş belirtmişti. 1992"de Sovyetlerden ayrılan Gürcistan, Devlet Başkanı Zviyad Gamzahurdiye önderliğinde toprak bütünlüğünü sağlamak için Abhazya"daki asi Suhumi yönetimine savaş açtı. İki yıl süren çatışmalar, Gürcistan"ın kendi içindeki darbeyle sonuçlandı. 1994"den beri Abhazya-Gürcistan sınırında Rus birlikleri barış gücü olarak görev yapıyor. Tiflis, Rus barış güçlerini sorunda taraf olarak görüyor.