Emine Erdoğan, Emirgan'daki Beyaz Köşk'te, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın eşi Özleyiş Topbaş'ın, İstanbul'daki AK Partili belediye başkanlarının eşlerine verdiği yemeğe katıldı.

Basına kapalı yemeğe ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, burada bir konuşma yapan Emine Erdoğan, bu ''anlamlı'' buluşmanın, İstanbul ve İstanbullular başta olmak üzere Türkiye'ye ''hayırlar'' getirmesini temenni etti.

Emine Erdoğan, ''Belediye başkanları kadar, belediye başkan eşlerinin de toplum içinde ağır bir sorumluluk taşıdıklarını çok iyi biliyorum. Ben de bir belediye başkanı eşi olarak bu ağır sorumluluğu yüklendim, büyük bir memnuniyetle, onurla, gururla taşıdım'' dedi.

Belediye başkan eşlerinin sorumluluğunun, iyi bir eş olmanın çok ötesinde bulunduğunu belirten Erdoğan, belediye başkan eşlerinin, bulundukları ilçede, beldede, her türlü sosyal faaliyete öncülük etmek, örnek olmak gibi bir sorumluluğu da taşıdıklarını kaydetti.

''Bu açıdan bakıldığında, eşlerinizden daha büyük bir mesuliyet yüklenmiş durumdasınız'' diyen Erdoğan, kadınlar olarak, yaşadıkları ilçelerin, mahallelerin, sokakların güzelleştirilmesine verecekleri çok önemli katkılar olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, çevrelerindeki fakirler, garipler, muhtaçlar, çocuklar, yaşlılar ve özürlüler için yapabilecekleri hizmetler olduğuna işaret ederek, özellikle kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda daha yoğun rol almaları için de yapmaları gerekenler bulunduğunu vurguladı.

Şehirlere, yaşadıkları mekanlara, ayrı bir gözle, kadın gözüyle bakma şansına sahip olduklarını ifade eden Erdoğan, ''Kadınların estetik, şefkat ve duygu dolu bir bakışla şehirlere bakması büyük anlam taşıyor. Yaşadığımız mekanların eksiklerini, ihtiyaçlarını görebilme, hissedebilme imkanına sahibiz. Yaşlıların, özürlülerin, çocukların, muhtaçların, yoksulların ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçları gidermek öncelikle bizim sorumluluğumuz olmalıdır'' diye konuştu.


-''SOSYAL SORUMLULUK ÖNCELİKLİ HASSASİYETİMİZ''-


Sosyal sorumluluk yüklenmenin, öncelikli hassasiyetleri olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, belediye başkan eşlerinden, bir kadın, bir anne ve bir eş olarak, nasıl bir mekanda, nasıl bir şehirde yaşamak istiyorlarsa, nasıl bir kent arzu ediyorlarsa, bunun gerçekleşmesi yönünde gayret ve çaba sarf etmelerini istedi.

Erdoğan, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek, şehirleri daha yaşanabilir mekanlara dönüştürmek için yapabilecekleri birçok katkı olduğunu dile getirerek, ''Bulunduğumuz bölgelerde sivil toplum örgütleriyle ortak projeler yapabiliriz. Sivil toplum örgütlerinin yaptıkları etkinliklere destek verebilir, katkı sağlayabiliriz. Bizzat kendimiz, eğitim faaliyetlerinin, meslek edindirme faaliyetlerinin, sosyal dayanışma ve yardımlaşma faaliyetlerinin öncüleri olabiliriz'' şeklinde konuştu.

''Türkiye genelinde tek bir kızın, tek bir hanım kardeşin dahi eğitimden, okuldan, sosyal ve ekonomik faaliyetlerden mahrum kalmasını kabullenemeyeceğini, buna razı olamayacağını'' belirten Erdoğan, yaklaşık 6 yıldır çeşitli kampanyalara öncülük ederek, destek vererek, kızları okulla buluşturmanın mücadelesini verdiğini bildirdi.

Ancak bu süreçte, mücadelenin önce yerelde başlaması, sonra ülke geneline yayılması gerektiğini gördüğünü ifade eden Erdoğan, her bir köy, belde, ilçe ve ilin, karanlıkla, cehaletle mücadele gayreti içinde olması halinde Türkiye'nin çok farklı bir konumda olacağını vurguladı.

Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bulunduğunuz ilçelerdeki her bir yoksulun, her bir ihtiyaç sahibinin, eğitim imkanlarından uzak her bir kızımızın, hanım kardeşimizin vebali bizlerin üzerindedir. Bu kardeşlerimize ulaşmak, onların sorunlarına imkanlar ölçüsünde çözümler üretmek zorundayız.

Sizler, başkanlarımızın eşleri olarak, topluma, hanım kardeşlerimize örnek olma vasfını da taşıyorsunuz. Sizler bu hizmet mücadelesinin içinde ne kadar yer alırsanız, sizler ne kadar gayret ederseniz, toplum da bu sorunlarla o kadar mücadele edecek, çözüm için o kadar gayret gösterecektir.

Çözümleri başkalarından beklemek gibi bir lüksümüz yok. Çözüm bizzat biziz, çözüm bizzat kadınlardır. Şehirlerimizin her köşesine, her sorununa kadın eli değmesi için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.''

Yaklaşık 2 saat süren yemeğe, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Yaman ile AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu'nun eşi Sibel Babuşçu da katıldı.
AA