Yunan TaNea gazetesinde yayınlanan Wikileaks belgelerine belgelere göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 2009’da, Yunan mevkidaşı Dora Bakoyannis’e, Kıbrıs’ta çözümün ivme kazanması amacıyla ilginç öneride bulundu.
 
ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’nin  Davutoğlu ile görüşmesinin ardından merkeze geçtiği diplomatik belgeye göre bakan,  Yunan mevkidaşından şikayetçiydi. TaNea’ya göre belgede büyükelçi Jeffrey, Davutoğlu’nun kendisine, Dora Bakoyannis’e “Kıbrıs’ı ayrı ayrı ziyaret edelim, sen KKTC’ye git, ben de Rum kesimine” önerisinde bulunduğunu açıklıyor.
 
Davutoğlu amacını  “Kıbrıs’ta çözümü ortakça desteklediğimizi beyan etmek” olarak açıklıyor.
 
Belgede, Bakoyyanis’in öneriye sıcak bakmadığı anlaşılıyor. Davutoğlu, ABD’li diplomata “Dora’ya sempati duyuyorum ancak, cesur adımlar atmıyor ” diyor.
 
‘ABD Türk tezini destekliyor’
 
Aynı görüşmede, James Jeffrey Türk savaş uçaklarının Eşek Adası ve Bulamaç adacıkları üzerinden uçuşlarını gündeme getiriyor. Belgeye göre Davutoğlu söz konusu adaların hukuki statüsünün  “belirsiz” olduğunu belirtiyor. Amerikalı elçi ise  “adalarda yaşam var dolayısıyla, egemenliğinden alçak uçuşlar yoluyla şüphe etmek doğru değil ” yanıtını veriyor. Bir başka belgede ise büyükelçi Türk savaş uçaklarının bölgedeki manevralarının nedenini açıklıyor.
 
Mayıs 2009’da Jeffrey’in Türk yetkililerle yaptığı görüşmeler sonrası merkeze gönderdiği raporda, büyükelçi Ege’deki durumu şöyle izah ediyor:
 
“ Türk F-16’sı Ege’de uçuşa çıktığında hemen her defa, Yunan F-16’sının müdahalesine maruz kalıyor. Türk uçağı müdahaleye uğradığında, savaş manevraları yapıyor. Bu noktada, Yunan toprağı üzerinden uçmakta sorumlu değil.”
 
TaNea elçinin raporundaki ifadelerine “ABD Türk tezlerini benimsiyor” yorumunu yaptı.
 
milliyet