Rus basınında Türkiye'nin Gürcistan'a silah sattığı yönünde çıkan haberlerle ilgili sorulara, Başbakan Erdoğan'dan hayli ilginç cevap geldi:
Başbakan Erdoğan, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'i ziyaret etti. Başbakan Erdoğan, Yargıtay Binası'na gelişinde Genel Sekreter Ahmet Ceylani Tuğrul tarafından merdivenlerde karşılandı. Ziyarette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'da bulundu. Başbakan Erdoğan, ziyaret sonrası Yargıtay binasından ayrılışı sırasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"Putin ile görüşmek istediğiniz ancak telefonunuza dönüş yapmadığı yönünde ve Türk tarafının Gürcistan'a silah sattığı iddiaları Rus basınında yer aldı" sorusuna Başbakan Erdoğan, "Rus basınında neyin olup olmadığını biliyorum. Ama benim sayın Putin ile herhangi bir randevu talebim olmamıştır. Bu haberler asılsızdır. Kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Daha açık bir ifadeyle söylüyorum, yalandır. Hangi yazılı görsel medya gruplarında çıktıysa bunlarla ilgili Başbakanlık Basın Müşavirliği'nden de bu açıklamalar yapıldı. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı ile Dışişleri Bakanım Ali Babacan Bey görüşmüştür. Gürcistan Dışişleri Bakanı ile görüşmüştür. Bunun yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmesini yapmıştır. Ayrıca benim de olayların ikinci gününde sayın Saakaşvili ile görüşmem oldu." dedi.

TÜRKİYE'DE RUSYA'DAN SİLAH ALIYOR

Silah satışlarıyla ilgili iddialara ise Erdoğan, şu şekilde yanıt verdi: "Ama silah satışları ve bu tür şeyler de bunlar aslı yansıtan şeyler değil. Kaldı ki silah satmak noktasında da her ülke bu tür şeyleri zaten yapar. Bugün Rusya Federasyonu'nun da silah satışları vardır, bizim de birçok silah satışlarımız vardır. Bunlar anormal şeyler değildir. Dünyada bütün ülkeler ürettiklerini bir başka ülkelere satarlar. Bunların içerisinde her ülke vardır. Bizim birçok değişik ülkelere ne bileyim hafif silahlardan ağır silahlara zırhlı araçlara varıncaya kadar satışlarımız var. Biz de silahlarımızı birçok ülkeden temin ediyoruz. Rusya'dan da temin ediyoruz. Şimdi bunları temin etmek ve üretmek eğer suçtur diye düşünülüyorsa bu yanlıştır. Her ülke kendini savunmak durumundadır. Kendi üretemiyorsa, üretenlerden bunu temin etmek ve tedarik etmek durumundadır. "

"PUTİN'İ ARAYACAĞIM"

"Kafkaslar'daki olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki soruya Erdoğan, "Çok üzücü bir durum. Bizim ilk günden beri yaptığımız açıklama ateşkesin bir an önce sağlanması yönünde. Diplomatik yönden görüşmelerin devam etmesidir. Biz bunu taraflara bildirdik, söyledik. Şu anda da yine ben aynı düşünceyi paylaşıyorum. Sayın Putin ile görüşmek için düşüncem var. Arayacağım kendisini. Kendisiyle bu konuları görüşeceğim. Çünkü bölge hassas bir bölge ve bu bölgede şüphesiz barışın egemenliği için tarafların yapması gereken ateşkesle birlikte barış için diplomasiyi geliştirmektir. Barış için diplomasinin gereği neyse onu yapmaktır" şeklinde cevap verdi.

"TERÖR OLAYINI MÜZAKERE EDECEĞİZ"

Erzincan'da meydana gelen terör saldırısıyla ilgili bir soruya ise Erdoğan, "Olay henüz yeni. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Erzurum'a gidiyor. Biraz sonra Genelkurmay Başkanımla biraraya geleceğim. Onunla da veda ziyaretleri kapsamında bu konuyu görüşeceğim. Müzakere edeceğiz" dedi.

Basında anayasa değişikliğiyle ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "

Bu konuda çıkan haberlerin hepsi yalan yanlış haberler. Kamuoyuna yansıması gereken bir çalışma olursa bunu biz zaten açık ve net bir şekilde kendimiz yaparız. Lütfen başka yerlerden duyduğunuz şeyleri, gazetelerinizin satırları arasında yer almazsa ve televizyonlarda yayınlanmazsa seviniriz."

Yargıtay ziyaretinin nasıl geçtiği yönündeki soruya ise Erdoğan, iade-i ziyaret olduğunu belirtti.

BAN Kİ -MON'U ARAYACAĞIM

"Bir petrol boru hattı bombalandı, yangın bugün söndürüldü. İkincisi Gürcistan'da bir savaş patlak verdi. Bu BTC'nin geçtiği ana damarlarda. Burada petrol açısından bir risk var mı? İkincisi bu patlama ve savaşın petrol akışını Türkiye üzerinden sağlanmasına engel çıkarmak amacıyla bir hareket olabilir mi?" yönündeki soruya ise Erdoğan, şöyle cevap verdi: "Bunu tabi sizin ifade ettiğiniz şekilde düşünmek istemiyorum. Ama bizim Balkanlar'da olduğu gibi bir Kafkaslar İttifakı çalışmasının içerisine girebiliriz. Türkiye olarak burada bir rol alabiliriz. Bu da ilgili ülkelerle beraber oluşturmak, olgunlaştırmak, BM Başta olmak üzere ki, Ban Ki-Moon'u bugün arayacağım. Bu konuları kendileriyle müzakere edebiliriz. ABD, AB üyesi ülkeler hep birlikte bir Kafkaslar İttifakı için adım atarsak inanıyorum ki Kafkaslar'da da bir barışa zemin oluşturabiliriz"

"Rusya buna ne der?" sorusuna ise Erdoğan, "Kafkaslar ittifakı içerisinde şüphesiz Rusya Federasyonu'nun da bulunması lazım." diye konuştu.

haber 7