İsrail ile her zaman münasebetlerimizi devam ettiririz. Ama hiçbir zaman Türkiye'nin siyasi iradesi üzerinde iradeyi kabul etmeyiz.

İran'da temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve İsrail Türkiye'den yeniden arabuluculuk isterse çalışmalara katılmaya hazır olduklarını söyledi. İran'a yaptığı ziyaretin arabuluculuk amaçlı olmadığını belirten Erdoğan, "Ziyaretimiz, herhangi bir arabuluculuk düşüncesiyle değil, ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları değerlendirmeye yönelik bir ziyarettir" dedi. Türkiye'nin bir taraftan Batı'nın, bir taraftan da Doğu'nun girişi olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan ayrıca, "Herhangi bir olay, bir yerden kopup bir yere bağlanmamız olarak algılanmamalıdır" diye konuştu.

TÜRKİYE VE İRAN KİLİT ÜLKELER

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin daveti üzerine İran'a gelen Başbakan Erdoğan, Tahran'daki Türk Büyükelçiliği'nde gazetecilerle biraraya geldi. Buradaki konuşmasında, "İran'da dün ve bugün çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye ile İran ilişkileri yüzyıllardır barış merkezli olarak tarihi derinliğe sahip örnek ilişkilerdir. Bu süreci kararlı bir şekilde devam ettirmenin gayreti içerisindeyiz. Bir zamanlar savaşın eşiğine geldiğimiz komşularımızla çok güzel dostluklar kurduk. Enerjimizi, zekamızı, doğal zenginliklerimizi ve maddi kaynaklarımızı insanların huzur ve refahı için harcamamız gerekiyor" diye konuştu.

GÖKTEN İNENE HAYIR DEMEYİZ

İran'a yaptığı ziyaretin arabuluculuk amaçlı olmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Ziyaretimiz, herhangi bir arabuluculuk düşüncesiyle değil, ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları değerlendirmeye yönelik bir ziyarettir. Çünkü bölgede İran ile birlikte yapacağımız çok şey var. 2 yıl içerisinde dış ticaret hacmi neredeyse 1'e 6 artan iki ülke durumundayız. Bunu yeterli bulmadığımızı söyledik. 2011 yılı için 20 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. Rahimi 'Neden 30 milyar dolar olmasın?' diyerek yeni bir hedef belirledi. Biz de kendilerine 'Gökten ne yağar ki yer kabul etmez?' dedik. Ziyaretimizin ana esprisi budur" ifadelerini kullandı.

ROTAMIZI KENDİMİZ BELİRLERİZ

İran'da gerçekleştirdiği ziyaretlerin çok verimli geçtiğini ifade eden Erdoğan, "Çok verimli görüşmelerimiz oldu. Bunu bir takvim içerisinde hayata geçireceğiz. Müşterek olarak bölgesel sorunlar üzerinde atmamız gereken adımları görüştük. Neler yapılabileceğini anlattım ve bizim dış politikayla ilgili ana ilkemiz 'Düşman kazanma, dost kazan' bunun üzerine siyasette uluslararası da ulusal bazda da. Kaybetmek, intihar, çok kolaydır ama kazanmak çok zordur. Biz bunları yakın siyasi tarihte de geçmişte de gördük. İsrail-Türkiye ilişkileri zaten malum. Hakkaniyet ölçüleri içerisinde her zaman münasebetlerimizi devam ettiririz. Türkiye kendi siyasetini kendisi belirler. Bu istikamette de adımını atar" diye konuştu.

ARABULUCU OLABİLİRİZ

Erdoğan, İsrail-Suriye görüşmeleri konusunda ise, "İsrail-Suriye görüşmelerinde Türkiye olarak bu işin içerisine atılmadık. Suriye'nin ve İsrail'in bizden dolaylı da olsa arabuluculuk talebi üzerine bu işe girdik. 5'inci roundda başbakanlar olarak Ankara'da biraraya geldik. Biz hafta başı görüşmemizi yaptık. Bir cümlede bir sıkıntı vardı, hafta sonu cuma gününe kadar ara verilsin denildi. Maalesef cuma günü görüşme gerçekleşmeden cumartesi günü Gazze'de bombalar patladı. Gazze sürecini yeniden gündeme getirmeyeceğim. O konudaki tavrımız belli. Eğer Suriye ve İsrail tekrar Türkiye'den böyle bir şey isterse göreve, çalışmalara katılmaya yine hazırız. Yeter ki bölgenin barışına katkımız emeğimiz olsun" ifadelerini kullandı.

Bu arada Erdoğan dün İran dini lideri Ali Hamaney'le de yaklaşık yarım saat süreyle bir görüşme gerçekleştirdi. Hamaney, görüşmede Erdoğan'a hitaben “Burada kardeşlerinizin arasındasınız” ifadelerini kullandı.


Kışkırtmaya karşı sıkıca kenetlenelim

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda “Kışkırtma ve tahrikler karşısında birbirimize daha sıkı kenetlendiğimiz sürece şer ve nifak odakları asla amacına ulaşamayacaktır” dedi. Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet'in 86'ncı yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında "Kışkırtma ve tahrikler karşısında birbirimizden şüphe duymak yerine birbirimize daha sıkı kenetlendiğimiz sürece şer ve nifak odakları asla amacına ulaşamayacaktır" dedi. "Tek bayrak, tek devlet, tek vatan" vurgusu yapan Erdoğan, "Beyhude bir çaba içinde olan şer ve nifak odaklarına milletçe tek yürek olarak en güzel cevabı veriyoruz" ifadesini kullandı. Erdoğan, etnik kökeni, inancı, yaşama biçimi ne olursa olsun herkesin devletine, milletine, bayrağına, vatanına ve Cumhuriyet değerlerine sadakatle bağlı olduğunu belirtti.


Barışcıl nükleer hepimizin hakkı

Nükleer silahlanma konusuna da değinen Erdoğan, "64. BM Genel Kurulu'nda geçici üye olarak yaptığım konuşmada 15 ülkenin bir tanesi olarak nükleer silahların yayılmasının engellenmesi konusunda daimi üyelerin ilk adımları atması gerektiğini söyledim. İnsani amaçlı olarak nükleer enerjiyi kullanmak her ülkenin en doğal hakkıdır. İran'ın da, Türkiye'nin de hakkıdır" dedi. Türkiye'nin de bu yönde çalışmaları olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Rusya ile başlatılan bir süreç var. Onu takip ediyoruz" diye konuştu./yeni şafak