Kanada'da aynı göreve 33 yıldır aralıksız seçilen Mississauga Belediye Başkanı Hazel McCalion, siyasetteki başarısının sırrının yapamayacağı şeyleri vadetmemek olduğunu söyledi.
 
Geçen ay 90 yaşına basan kadın başkan McCalion, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasete ilk kez 1970 yılında Streetsville kasabasına belediye başkanı seçilerek girdiğini belirterek şöyle dedi: 
 
"1974'te bu kasaba ile 4 küçük kasaba daha birleştirildi ve şimdiki Mississauga Belediyesi kuruldu. İki dönem belediye meclisi üyeliğinin ardından 1978'de Mississauga'nın 3. Belediye Başkanı oldum. O günden bu yana 33 yıl ve 12 dönemdir aralıksız bu görevi yapıyorum." 
 
McCalion, bir sonraki hedefinin ne olduğu sorusunu, "Emekli olacağım. Bir daha aday olmayacağım. Zaten bu dönem bitirse 94 yaşında olacağım" diye yanıtladı. 
 
Kendisinin yaşında, görevinin başında başka kadın belediye başkanı olup olmadığı sorusuna "Belki" karşılığını veren Hazel McCalion, 90 yıl boyunca tanıştığı ya da çalıştığı siyasetçi ve ünlülerin sayılmayacak kadar çok olduğunu kaydetti. 
 
McCalion, "neden federal ya da eyalet milletvekili olmadığı" sorusu üzerine şunları söyledi: 
 
"Bana en çok sorulan sorulardan biri de bu. Geçmişte Ontario Liberal Partinin başkanı olabilirdim, federal milletvekili de. Federal parlamentodaki tüm partiler davet etti, ama gitmedim. Ben bağımsız olmayı, bağımsız hareket etmeyi seviyorum. Partilerde bu yok. Parti tüzüğüne ya da birilerine uymazsan seni atarlar. Ben buraya bir şehir kurdum. İnsanlara hizmet veriyorum. Bu beni çok mutlu ediyor. Bugün ne kadar doğru bir karar verdiğimi daha iyi görebiliyorum." 
 
"HALKIN FİKİRLERİNİ ALDIM"
 
Başarılarının sırrının, insanlara yapamayacağı hiçbir şeyi vadetmemek olduğunu anlatan McCalion şöyle konuştu: 
 
"Seçmenlerime ödeyecekleri vergi kadar hizmet verebileceğimi söyledim. Onlara neler yapmak istediğimi tüm ayrıntılarıyla açık olarak anlattım. Sabah evden çıktıklarında iş bulabilecekleri, insana göre uyarlanmış kalkınmanın nimetlerinin yansıtıldığı bir yönetim sözü verdim. Her şeyde orta yolu anlattım. Yapamayacağım şeyi vadetmedim." 
 
İyi bir yöneticinin, insanlara düşüncelerini anlatma fırsatı vermesi gerektiğini kaydeden McCalion şöyle devam etti: 
 
"Politikacı olmak, her şeyi bildiğiniz anlamına gelmez. Şehir, zeki, akıllı ve üretken insanlarla dolu. Onların fikirlerini aldım. Siz sadece bir kişisiniz. İnsanlara düşüncelerini anlatma fırsatı verirseniz, onların endişelerini de öğrenirsiniz. Halkın endişelerini gidermekse insanı başarıya götüren önemli bir husustur. Bütün soruların cevabı sende olamaz. İnsanları fotoğrafın içine koymalısınız. Halk bunu gönüllü olarak yaptığında ise her şey sizin için daha kolay olur. Onların istediği şeylerin hepsini de yapamazsınız. Ama bunu neden yapamayacağınızı anlatırsanız sorun kalmaz. 
 
Ben belediye bütçesini satır satır halka soruyorum. Paralarını nereye ve nasıl harcayacağımı biliyorlar. Ben de onlara paralarını kendi parammış gibi tutumlu harcadığımı gösteriyorum. İletişim her şeyin başı. İletişim iyi olsa dünyada savaş falan da olmaz. Halkla iletişim benim için çok önemli." 
 
TÜRK GİRİŞİMCİLERE DAVET
 
Bir süre önce katıldığı bir konferansta konuşmacılardan birinin, dünyada yükselen ülkeler kapsamında Türkiye'yi anlattığını kaydeden McCalion, "Şehrimizde yaşayan Türkler var. İyi insanlar ve iyi vatandaşlar. Aralarında başarılı işadamları var. Onların burada olmalarından mutluyum. Daha çok Türk'ün ve Türk girişimcinin Mississauga'ya gelmesini arzu ediyorum" diye konuştu.
 
AA