Söke Hükümet Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına siyasi partilerin kadın kolları temsilcileri, sivil toplum örgütleri de destek verdi.
Kadınların siyasette temsil ve katılımının eksik olmasının büyük bir insani kaynak israfı olduğunu dile getiren Türk Kadınlar Birliği Söke Şubesi Başkanı Filiz Aykanat; nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasi mekanizmadan dışlanmasının siyasete kadınların katkısından mahrum bıraktığını dile getirdi. Kadınların katkısı olmadan sadece kadın sorunlarının değil toplumun sorunlarının da doğru ve kalıcı çözümlere kavuşamayacağını ifade eden TKB Söke Şube Başkanı Filiz Aykanat; “siyaset kurumunun kadınlara açılması gerekir. Türkiye"nn tüm eşitsiz koşullara rağmen eğitimli, mesleki ve teknik becer isteyen işlerde çalışan bir kadın kitlesine sahiptir. Kadınlarımız milletvekili, belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi ve muhtar olabilecek beceri ve özelliklere sahiptir” dedi.
TBMM"de kadınların temsil oranının %9.1 olduğuna, bu durumun yerel yönetimlerde daha kötü olduğuna dikkat çeken Söke Kadın Sığınma Evi Yaptırma ve yaşatma Derneği Başkanı Hatice Atay; “Türkiye"de 3 bin 225 belediye başkanının sadece 18"i kadındır. 81 ilin 80"inde erkek belediye başkanı bulunuyor. 34 bin 477 belediye meclis üyesinden 799"u, 3 bin 208 il genel meclis üyesinden 56"sı kadındır. Bu durum Türkiye"de kadınların hayatına olduğu gibi yansıyor. Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından 130 ülke içinde sondan 7. Ülkesi olurken; Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt bile Türkiye"den daha iyi durumdadır” dedi. Toplumun yarısı olan kadınların karar alma organından dışlanmasıyla demokrasin erkek ve eksik olduğunu belirten Atay; “Bu eksiklik ancak kota ve özel önlemlerle giderilebilir. Kadınların daha fazla siyasette yer almalarını istiyoruz. Yerel seçimler öncesinde tüm siyasi partilerin kadınlara daha fazla yer ayırmalarını talep ediyor, kadınlara yönelik projelerin ağırlık kazanmasını diliyoruz” diye konuştu.
Yapılan açıklamalar sonrasında Sökeli kadınlar “erkekler cennete, kadınlar siyasete” sloganını hep birlikte söyledi.