Operasyonların durdurulmasını isteyen DTP, Öcalan"ın muhatap alınmasını ve PKK"nın demokratik siyasete katılmasının önünün açılmasını istedi.
Kuzey Irak kaynaklı AKnews Ajansı"nın haberine göre, DTP Genel Merkezi tarafından Öcalan"a gönderilen listedeki öneriler özetle şöyle:
- Operasyonlar durmalıdır. Operasyonların durmasının, yol haritasının en önemli ve ilk adımı olması gerektiğini düşünüyoruz.
- Anayasa değişikliğiyle Türkiye"deki tüm farklılıkların ifadesinin Anayasa"da bulunması sağlanmalıdır. Anayasa"nın tüm maddelerinin ırkçı ve tekçi zihniyetten arındırılması ile Kürt sorununun çözümü mümkündür.
- Muhataplık sorunu doğru çözülmelidir. Sayın Öcalan"ın muhatap alınması “olmaz ve kabul edilemez” bir olgu değildir. Kürt halkı ancak muhataplıkla ulusal ve siyasal bir tanıma kavuşabilecektir.
- 1980 dünyası ve Türkiyesinde silahlı mücadeleyi seçen PKK"nın demokratik siyasete katılımı için yasal düzenlemeler yapılmalı, demokratik siyaset kanalları açılmalıdır.
- Geri çekilme, Kuzey Avrupa vs. ülkelere gönderme gibi öneriler DTP"nin gündemini aşan önerilerdir. Bunlar işin muhatapları tarafından değerlendirilmelidir.
- Şiddet politikaları ve şiddet dilinden vazgeçilmelidir. Devletin dilinde, literatüründe barış dili hâkim olmalıdır.


Milliyet