ADANA
Merkez Çukurova ilçesi Kurttepe mevkisindeki Adana Şehit Aileleri Malulleri Yardımlaşma Derneği önünde ellerinde Türk bayrakları ile toplanan şehit ve gazi yakınlarının, madalya yerine siyah kurdele taktığı gözlendi.

Burada bir açıklama yapan Dernek Başkanı Emine Kunt, Türkiye'nin barış ve esenliğine göz dikenlerin, silah zoruyla ele geçiremedikleri Anadolu'yu, kardeşi kardeşe düşürerek parçalamanın gayreti içerisinde olduklarını savundu.

''Dağa çıkan teröristlerin sayısının 5 bin civarında olmasına karşın, birkaç kişinin dağdan indirilip, üzerlerindeki PKK paçavraları ile gelmeleri, davul zurna eşliğinde törenle karşılanmalarının'' kabul edilemez olduğunu belirten Kunt, şöyle konuştu:

''Bu kişilerin törenle karşılanmaları, karşılamanın da DTP'nin şovuna dönüşmesi affedilemez bir durumdur. Halen Türk Silahlı Kuvvetlerimize karşı saldırılar devam etmektedir. Ama Habur'dan giriş yapan terör örgütü mensupları, üzerlerindeki PKK paçavralarını çıkarıp ve dağdaki 5 bin eli silahlı terörist dahil, 'Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, vatanımız Türkiye Cumhuriyeti'dir, bayrağımız Türk bayrağıdır' diyerek gelirse hepimiz kucak açalım.

Bizim çocuklarımız ne için şehit oldu? Çocuklarımızın kanına girenler bunun hesabını nasıl verecekler? Bugün bize olanların yarın sizlere olmayacağının garantisini kim verebilir?. Dağlarda inlerinde saklanan canilerin, İmralı'daki bebek katilinin sözcülerini muhatap alarak bir yere varamazsınız.''

''Ne mutlu Türküm diyene'', ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' şeklinde slogan atan şehit yakınları da tepkilerini dile getirdi.

Şehit annesi Güldane Dönmez, ''teröristlerle pazarlık yapılamayacağını'' belirterek, ''bu durum devam ederse, şehit madalyamı teslim edeceğim'' dedi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Karakolu'na terör örgütü PKK üyelerince geçen yıl düzenlenen saldırıda şehit olan Uzman Çavuş Ozan Onur İlgen'in annesi Deniz Vilson da gösteriye, üzerinde oğlunun fotoğrafı bulunan tişörtle katıldı. Vilson, saldırıyı unutmadıklarını belirterek, ''Saldırıda şehit olan 17 askerimizin isimlerini üzerimdeki tişörtte, acılarını ise yüreğimde taşıyorum'' dedi. Toplantıda, bazı şehit ailelerinin göz yaşlarını tutamadıkları gözlendi.

NİĞDE
Niğde İmam-Hatip Meydanı'ndaki Ülkü Ocakları İl Teşkilatı önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları Türk bayraklarıyla slogan atarak Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada, terör örgütü elebaşının resmi bulunan temsili maket ateşe verildi. Bu sırada bazı vatandaşlar, ellerindeki sopalarla makete saldırdı.

Ülkü Ocakları Niğde İl Başkanı Olcay Kılavuz, yaptığı açıklamada, Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan teröristlerin adeta kahraman gibi karşılandıklarını söyledi.

''Kimse kusura bakmasın, bunlarla kardeşliği kabul etmiyoruz'' diyen Kılavuz, ''Binlerce kınalı kuzumuzun kanlarını akıtan, binlerce eli kınalı gelinimizi kocasız, binlerce masum çocuğumuzu babasız bırakanlarla kardeş olamayız'' dedi.

Açıklamanın ardından vatandaşlar, Derbent Şehitliği'ne sloganlar atarak yürüdü. Burada Kuran ve dua okunmasının ardından vatandaşlar dağıldı.

Bingöl'ün Genç ilçesinde 16 Temmuz 2006'da şehit olan Uzman Çavuş Özkan Öztürk'ün annesi Remziye Öztürk ise ''Özkanım, yavrum, oğlum, dağdan kurtları indirdiler. Her gün içimiz kan ağlıyor onların gelişini gördükçe'' diye konuştu.

GİRESUN
Giresun Atapark'taki Atatürk Anıtı önünde toplanan şehit aileleri, gazi ve yakınları adına konuşan İbrahim Çolakoğlu, 1986'da Güneydoğu'da bir operasyon sırasında gazi olduğunu söyledi.

Açılımı kesinlikle kabul etmediklerini belirten Çolakoğlu, ''Burada hep 'şakşakçılık' yapılıyor. Biz şakşakçılık istemiyoruz. Bu ülkenin bayrağını sallandırmak istiyoruz'' diye konuştu.

Daha sona vatandaşlardan Hüseyin Bayraktar, ''demokratik açılımı'' eleştiren şiirini okudu.

Terör örgütü aleyhine sloganlar atan vatandaşlar, daha sonra dağıldı.

UŞAK
Uşak'ta Şehit Aileleri Derneği Uşak Şubesi önünde toplanan şehit aileleri, gazi ve yakınları, ellerindeki Türk bayrakları ve şehit yakınlarının fotoğraflarıyla Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşe geçti.

Sloganlar eşliğinde yürüyen grubu, çevredeki vatandaşlar alkışlarla destekledi. Cumhuriyet Meydanı'nda bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle birleşen grup, Atatürk Heykeli önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Tiritoğlu Parkı'na geçti.

Şehit Aileleri Derneği Uşak Şube Başkanı Şakir Çakır, yaptığı açıklamada, yaşanan olayların şehit ailelerinin, gazilerin ve yakınlarının kanayan yaralarına tuz bastığını söyledi.

Şakir Çakır, ''Bu ihaneti hazırlayanlar, bedelini kısa zamanda Türk milleti önünde ödeyecektir. Yaşanan gösterilere katılanlar, suçu ve suçluyu övme suçunu işlemişlerdir. Bu ülkenin vatandaşları olarak yaşananları kınıyor, savcıları göreve çağırıyoruz'' dedi.

Basın açıklamasının ardından bazı şehit yakınları, Devlet Övünç Madalyası beratlarını yere atarak, protesto gösterisinde bulundu.

Bir grup, terör örgütü elebaşının maketini ateşe verdi. Grup, daha sonra AK Parti Uşak İl Başkanlığı önünde protesto gösterisini sürdürdü.

KONYA
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şube Başkanı Cafer Çelik, dernek binası önünde şehit aileleriyle yaptığı basın açıklamasında, yetkililere, ''Bizim evlatlarımız (PKK'lı teröristler kahraman olsun diye mi şehit oldu?)'' diye sordu.

Terör örgütü üyelerinin teslim olması sırasında yaşananların şehit yakınlarını ve tüm sağduyulu vatandaşları rahatsız ettiğini belirten Çelik, şunları söyledi:

''19 Ekimde terör örgütü PKK üyelerinin Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapmaları açılımın gerçek yüzünü göstermiştir. Gelen teröristler üzerlerinde dağda giydikleri üniformalarıyla, mağrur ve zafer kazanmış kumandan edasıyla geldi. Madem mücadeleden geri adım atılacaktı bunca şehit neden verildi?''

ŞANLIURFA
Şanlıurfa'da Alperen Ocaklarına üye bir grup, yaşananları protesto amacıyla temsili olarak dağa çıktı.

Atatürk Bulvarı'ndaki Alperen Ocakları binasında toplanan 15 kişilik grup, minibüsle Germüş köyüne gitti.

Buradan Germüş Dağı eteğine kadar yürüyen gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Alperen Ocakları Şanlıurfa Şube Başkanı Özgür Kamacı, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olması sırasında yaşananların başta şehit ve gazi yakınları olmak üzere toplumun geniş bir bölümünün tepkisine neden olduğunu belirtti.

Yaşananları protesto etmek amacıyla temsili olarak dağa çıktıklarını ifade eden Özgür, eylemin 2 gün süreceğini kaydetti.

Gruptakiler, daha sonra yanlarında getirdikleri malzemelerle dağ eteğine kamp kurdu.

DİYARBAKIR
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, Diyarbakır Şubesinde düzenlediği basın toplantısında, demokratik açılım çalışmalarıyla ilgili olarak, ''çözümün anahtarının hükümetin elindeki yol haritası olduğunu'' söyledi.

Herkesin bu dönemde sağduyu ile hareket etmesi gerektiğini belirten Çivi, ''Herkesin olaya kendi açısından bakması toplumun birlik ve bütünlüğü içinde bu sorunu çözülmesinin önünde engel teşkil etmektedir. Bizce bu gösteriler yapılırken bundan sonra atılacak adımların da düşünülmesi gerekiyor. Yapılacak her etkinlik ağızlardan çıkacak her söz bundan sonraki süreci olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Buna dikkat edilmesi gerekir'' dedi.

TRABZON
Trabzon'daki şehit aileleri, dernek binasından Meydan Parkı'na kadar yürüyüş yaparak, terör örgütü PKK aleyhine slogan attı.

Trabzon Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin organize ettiği yürüyüşte, Ortahisar'daki dernek binası önünde toplanan şehit aileleri ve yakınları, döviz ve pankartlar açtı.

Burada dernek adına bir basın açıklaması okuyan şehit babası Sabri Kurdoğlu, son günlerde yaşanan olayların kendilerini derinden üzdüğünü ifade ederek, ''Biz şahit aileleri ve gaziler olarak her şeye rağmen hukuka olan inancımızla, Cumhuriyet Savcılarını gereğini yapmaya davet ediyoruz'' dedi.

Basın açıklaması yapıldığı sırada, babasının 1985 yılında Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde şehit edildiğinde iki aylık olduğunu belirten Çağrı Türkyılmaz adlı genç kız, ''Onlar geri geliyor. Ben de babamın geri gelmesini istiyorum'' diye bağırdı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen'in de şehit ailelerinin yanında yer aldığı basın açıklamasının ardından grup dağıldı.

OSMANİYE
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, şehit aileleri ve gaziler, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olması sürecinde yaşananları düzenledikleri basın toplantısıyla protesto etti.

Kadirli Terör Mağdurları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Battal Işıkbol, dernek binasında şehit aileleriyle yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk askerine karşı mücadele verenlerin kahraman olarak karşılanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

KAYSERİ
Kayseri Tabip Odası Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda Türkiye'nin gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden ve içeriği henüz netlik kazanmamış olan ''Demokratik Açılım'' sürecinin, bir sonraki adımının ne olacağının merak edilerek izlendiğini belirtti.

Söz konusu sürecin, PKK kampından gelen 34 teröristin karşılanmasında yaşananlarla son derece endişe verici bir boyut kazandığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Terör örgütüne vatan toprakları üzerinde mihmandarlık eden siyasi parti milletvekillerini ve yandaşlarını nefretle kınıyor ve ilgilileri bu trajediye son vermeye davet ediyoruz.''

DÜZCE
Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Düzce Şubesi üyeleri, teslim olanların davul zurnayla karşılanmasına tepki gösterdi

Dernek üyeleri adına konuşan, Gabar Dağı'nda 1999 yılında çıkan çatışma sonucu şehit olan Ünal Taşpınar'ın babası Kadir Taşpınar, ''PKK'lıların karşılanması sırasında açılan bez parçaları ve bebek katili posterleri bizleri üzdü'' dedi.

Oğlunun teskeresine 2 ay kala şehit düştüğünü ifade eden Taşpınar, ''Gece uykum yok gündüz neşem yok. Biz de duygu kalmadı. Benim hayallerim ve düşlerim vardı. Oğluma düğün dernek yapacaktım. Benim düşlerimi PKK aldı. Bu sebeple Düzce'de devleti temsil eden valimize madalyamı teslim etmek istiyorum'' diye konuştu./akşam