Hatay'da Suriyeli sığınmacılardan ayrı yerde hazırlanan ve içinde generallerin kaldığı çadır kente giriş yapmak için bekleyen askerler yaşadıklarını anlattı. Suriye'de özellikle yetkililerin "Tampon Bölge" kelimesinden dahi tedirgin olduklarını söyleyen askerler bunun nedenini şu sözlerle aktarıyor: "Tampon bölgenin oluşturulma ihtimali orduyu telaşlandırdı. Çünkü halen bu orduda görevli binlerce kişi kendileri ve özellikle ailelerinin hayatlarından endişe ettikleri için görevlerine devam ediyor. Aksi halde görevli askerler tampon kurulduğunda ailelerinin hayatlarını garantiye alıp ordudan ayrılacaklar. Bunu da Suriyeli yetkililer çok iyi biliyor."

ASKERLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPILIYOR

Suriye'de yaşanan iç karışıklığın katliama dönüştüğü anlara şahit olduklarını aynı zulmü yapmadıkları için işkence gördüklerini anlatan Suriyeli askerler, "Biz Askeri birliğin en önünde yer alıyorduk. Elimize asa verdiler. Gösteri yapanlara ilk müdahaleyi biz yapıyorduk. Arkamızdaki birlik hem bizi denetliyor hem de bize zorluk çıkaranlara ateşli silahla müdahale ediyordu. Aynı zamanda müdahale etmeyen askerlerde bu şekilde belirleniyor. Biz gözlerimizle vahşeti gördük, şahit olduk. İstediklerini yapmayanlar kim olursa olsun bir bahane ile alınıyor. Neden diye soramıyorsun. Götürülen kişiden bir daha da haber alınamıyor." dediler.

2'si Şam, 3'ü İdlip bölgesinde görevli 5 asker ayrıldıkları Suriye Ordusunda bölünmelerin yaşanma ihtimalinin gittikçe arttığının da altını çizerek, "Mezhepcilik ve ayrımcılık yapılmaya başlandı." ifadelerini kullanıyorlar.

Özgür Suriye Ordusunun silahlandırılmasını isteyen askerler "Ailelerimizin hayatlarından endişe duyuyoruz. Biz Hatay'a geldik. Ancak geri dönüp artık Özgür Suriye saflarında ülkemizin geleceği için savaşacağız. İçimizin rahat olması için acilen güvenlik koridoru oluşturulup tampon bölge hazırlanmalı." ifadelerini kullandılar.