Başbakan Nuri el-Maliki'nin talimatıyla, Irakhükümeti, Samarra'nın korunmasında orduya destek için sivillerden oluşan bin kişilik takviye kuvvet oluşturulduğu öğrenildi.

Takviye kuvvetin, birkaç saat içinde Şiilerce kutsal sayılan türbelerin bulunduğu Samarra'ya gelmesinin beklendiği bildirildi.

"SİLAHLI GRUPLAR İSTEDİĞİNİ ALAMAYACAK"

Samarra Operasyon Gücü komutanlarından Sabah El-Fetlani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Samarra, Beled ve Ed-Decil şu an sakin. Ancak ilçenin silahlı gruplar tarafından basılması öngörüsü var. Güçlerimiz, bölgeyi korumak için yeterli. Silahlı gruplar istediklerini alamayacak" diye konuştu.

IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, Irak'ın en büyük kentlerinden Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki kimi yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.

Salahaddin'e bağlı 14 ilçe ve nahiyeden sadece Samarra, Beled, ed-Decil ve Tuzhurmatu'nun yönetimin kontrolünde kaldığı, özellikle Şiiler için kutsal mekanlar olmasından dolayı Samarra ilçesinin özel kuvvetler tarafından korunduğu belirtilmişti.

Kaynak: ajanslar