İsrail"in kara harekâtında 24 saat dolmadan 42 Filistinli hayatını kaybetti; ölenler arasında 6 kişilik bir aile ve 5 doktor var Gazze dışına telefonla bağlanan görgü tanıkları "Cesetler sokaklarda" diyor. Çatışmalarda 1 İsrail askeri öldü, 32"si yaralandı Gazze Şeridi"ni ikiye bölen ordu Gazze kentini kuşattı. İsrailli yetkililer operasyonun uzun sürebileceğini söylüyor

Gazze Şeridi"ni 8 gün boyunca havadan vurduktan sonra önceki gece kara operasyonunu başlatan İsrail ordusu, bölgenin kuzeyini ağır bombardıman altında tutuyor.
Kara harekâtında 24 saat dolmadan 42 Filistinli hayatını kaybederken İsrail, operasyonun uzun süreceğinin sinyallerini veriyor.
Gazze Şeridi"ne giren binlerce İsrail askeri özellikle İsrail topraklarına roket saldırılarının düzenlendiği kuzey bölgeleri hedef alıyor. İsrail ordusunun, güneyden silah nakliyatını engellemek için bölgenin kuzeyi ile güneyi arasındaki bağlantıyı kesmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Cesetler sokaklarda
Ordu bu doğrultuda Gazze kentinin güneyindeki eski Yahudi yerleşimi Netzarim"e kadar girip bölgenin kontrolünü ele aldı ve Gazze ile güney bölgelerin bağlantısını kesti.
Ordu, 500 bin nüfuslu Gazze kentinin çevresini de kuşattı.
İsrail tanklarının Gazze"nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentinde düzenlediği saldırılarda aralarında 12 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 kişilik bir aile ile 8 sivil hayatını kaybetti. Önceki geceki ağır bombardıman sırasında Gazze kenti ve kuzeyindeki Cebaliye"de ambulanslarla yaralılara ulaşmaya çalışan 5 doktor da ambulansın hedef alınması sonucu öldü.
İsrail"in kara harekâtını başlattığı önceki geceden dün gece saatlerine kadar 31"i sivil olmak üzere 42 Filistinlinin öldüğü belirtildi. İsrail"in Gazze"ye önceki cumartesi günü başlattığı operasyonda ölenlerin sayısı toplamda 500"ü aştı.
Gazze"de yayın yapan Hamas"ın El Aksa radyosuna, çatışmaların sürdüğü Gazze"nin Zeytun mahallesinden bağlanan bir kadın, ağlayarak, etrafındaki evlerin isabet aldığını anlattı ve “Pencereden baktım... Cesetler sokaklarda...” dedi.

Uluslararası ajansların Gazze"den dün geçtiği fotoğraflar, operasyonun siviller üzerindeki yıkıcı etkisini söze gerek bırakmadan ortaya koyuyordu. Dün gece saatlerine kadar 31"i sivil olmak üzere 42 Filistinli ölmüştü.


İsrail ordusu 18 aydır hazırlanıyormuş

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ordu birliklerinin Gazze"ye yönelik kara harekâtının “kaçınılmaz” olduğunu söyledi. Olmert, Bakanlar Kurulu toplantısının açılışındaki konuşmasında, “Aylardır, geniş kapsamlı bir harekâttan kaçınabileceğimiz umuduyla ateşkese bir şans tanımaya çalışıyorduk ama umutlarımız boşa çıktı... Bugün hepinizin gözlerine rahatlıkla bakabilir ve bu harekâta başlamadan önce yapılabilecek her şeyi yaptığımızı söyleyebilirim. Bu iş kaçınılmazdı” dedi.
Öte yandan, bir İsrail ordu sözcüsü, önceki gün başlatılan kara harekâtı için İsrailli askerlerin yaklaşık 18 ay boyunca Negev Çölü"nde bulunan Tsehilim Askeri Üssü"nde inşa edilen küçük bir Gazze kenti modelinde eğitim gördüğünü açıkladı. İsrail devlet televizyonuna yaptığı açıklamada sözcü Avi Benayahu, “Askerlerimiz hedeflerinin bulunduğu tüm arka sokakları tanıyor” ifadesini kullandı.

Yardıma izin yok
Bu arada Gazze Şeridi"ne son bir haftadır Kerem Şalom geçişinden sağlanan insani yardımların nakli de durduruldu. Bu kararın, İsrail"in kara saldırısı başlatması nedeniyle Filistinli militanların geçiş noktalarına saldırı düzenleme ihtimaline karşı alındığı belirtildi.
İsrail ordusu, çatışmalarda 1 İsrail askerinin öldüğünü, 2"si ağır 32"sinin yaralandığını açıkladı. Hamas"a bağlı El Aksa televizyonu da Hamas"ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları militanlarının 2 İsrail askerini ele geçirdiğini iddia etti; İsrail bu yönde bir bilgilerinin olmadığını açıkladı.
İsrail"in Gazze"ye operasyon düzenleme gerekçesi olarak gösterilen Gazze Şeridi"nden İsrail topraklarına düzenlenen roket saldırıları azalmakla birlikte dün de devam etti. Filistinli militanların İsrail tarafına attığı roketlerden biri, sınırın hemen yakınındaki Sderot kentinde bir eve isabet etti ve bir İsrailli kadının hafif yaralanmasına yol açtı.
İsrail ordusu dün Gazze"den İsrail"e 45 roket saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Gazze Şeridi"nden atılan Grad füzelerinden biri, İsrail"in Aşdod limanına düştü. Bir Türk gemisinin de yük boşaltmak üzere yeni yanaştığı limanda, geminin bulunduğu rıhtımdaki gümrüksüz satış mağazalarının depolarına düşen füze, depolarda yangın çıkmasına neden oldu.


MİLLİYET