İşte aknelere ilgili doğru bildiğimiz yanlışlardan beş tanesi:

 Sivilceleri sıkmak suretiyle onlardan bir an önce kurtulmak mümkündür

Görünüm bozukluğuna yol açan sivilcelerden sıkarak kurtulmak, genellikle sivilceyle yeni tanışmış genç bireyler için en mantıklı olan çözümdür. Ancak sanılanın aksine sivilce toplarını sıkmak tendeki folikül kanallarına hasar veriyor ve bütünlüğünü bozuyor. Buna binaen tahrişle birlikte sivilcelerin eskisinden de çok olmasına neden oluyor. Tenin bariyer özelliğine hasar vererek bulunan iltihabı daha da arttırıyor. Ayrıca irritasyon meydana getirmesi, kalıcı izler oluşmasına zemin hazırlıyor.

Bunlar tabi ki sivilceler için geçerli. Bir diğer yandan, komedon adı verilen siyah noktalar steril, temiz şartlar altında ekstraktör diye adlandırılan aletlerle temizlenmesi veya peeling tarzı yöntemlerle uzaklaştırılması, azaltılması tedaviye yarar sağlıyor.

Sivilce çıkmasıyla beslenme alışkanlığının ilgisi yoktur. Gıdaların etkisi bile yoktur.

Yapılmış çalışmalara göre, besinler ve yiyecekler sivilceler üzerinde gayet etkili oluyor. Süt, çikolata ve bunlar gibi yağlı besinler sivilce oluşumunda başı çeken faktörler arasına giriyor. Bunda ise tek suçlu, sütün içinde bulunan hormonlara benzer bir madde.

Ve yine yapılan çalışmalara göre akne ve sivilce oluşumunu önlemek veya azaltmak için özellikle glisemik indeksleri düşük besinlerin tüketilmesi öneriliyor ve şekerli yiyeceklerden ve besinlerden kaçınmak gerektiği belirtiliyor.

 Akne ve sivilce oluşumu biyolojik bir olaydır, stres sivilceye neden olmaz

Vücudumuzda strese bağlı olarak salgılanan ve aynı zamanda stres nedeniyle düzeyleri değişen bazı hormonlar mevcuttur. Cildi sivilce çıkmasına yatkın olan kişilerde stres, bu hormonları kullanarak sivilce oluşumu için ortam hazırlıyor. Bu sebeple, sivilce oluşumuna engel olmak için stresten, dertten, tasadan uzak kalmak çok büyük önem taşıyor.

 Sigara ve alkolün akne ve sivilce oluşumu üstünde etkisi yok

Sigara, cildin ve vücudun yapısını ve kan dolaşımı üzerinden beslenmesini sağlayan sisteme engel olarak, sivilce oluşumunu tetikliyor. Alkole gelecek olursak, alkolün şeker içeriğiyle bağlantılı olarak glisemik indeksi yüksek. Bu nedenle sivilce oluşumunun hızlanmasına sebep oluyor.

 “Sivilcenin de tedavisi mi olurmuş? Sen uğraşma, o kendi kendine zamanla geçer”

Yine milletimizin yaygın inanışlarından biri olan “zamanla geçer, “dokunma”nın aksine sivilce tedavi edilebilecek bir hastalık. Üstelik günümüz tıbbında kullanılan ilaçlarla uygulanan tedavilerde gayet olumlu sonuçlar alınabiliyor. Günümüzde sivilce tedavisi sivilcenin çıkma nedenine yönelik olarak yapılıyor. Hatta sivilce türü, ortaya çıktığı yeri, ortaya çıkma süresi, hastanın yaşı ve hastanın cinsiyetine uygun olan ilaçlar seçiliyor. Tedavinin başlaması ortalama 6 – 8 hafta sürüyor. Lejyonlar düzelse bile, bir süre daha korumaya yönelik tedaviyi devam ettirmek gerekiyor. Erken zamanda tedavi olma kararını vermek hem ciltte kalıcı çukur ve normalden daha beter izlerin oluşmaması hem de sivilce sıkıntısı çeken kişininpsikolojikyönden olumsuz etkilenmemesi için son derece önemli. (kadinrehberim.com)