Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün CMK'nın 250'nci maddesinde değişiklik yaparak askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan yasayı onaylamasının ardından, askerlerin yargılanması amacıyla "Dağlıca davası' ile ilgili başvurunun ardından ikinci talep, Şemdinli Davası için geldi. Van Baro Başkanı Avukat Ayhan Çabuk ile iki avukat, Şemdinli Davası'nın Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini isteyen dilekçeyi, Van Jandarma Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne verdi.

Avukatlar, daha önce hakkında sivil savcılıkça görevsizlik kararı verilip dosyaları Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilen Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve diğer komutanlarla ilgili soruşturma dosyasının da Van Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesini istedi.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005 tarihinde "Umut Kitabevi'nin bombalanarak 1 kişinin ölümü, 5 kişinin yaralanması ile ilgili olarak Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde, 12 Haziran 2009 tarihinde 7'nci duruşması yapılan Şemdinli Davası için avukatlar girişimde bulundu. Van Askeri Mahkemesi'nde devam eden Şemdinli Davası'nın sivil mahkemede görülmesi için Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, avukatlar Selçuk Kozağaçlı ile Murat Timur'la birlikte 6 sayfalık dilekçeyi bugün Van Jandarma Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi"ne verdi. Avukatlar, daha önce soruşturma açılarak hakkında sivil savcılıkça görevsizlik kararı verilen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ve diğer komutanlara ilişkin soruşturma dosyasına da bu kez askeri savcılıkça görevsizlik kararı verilerek dosyanın Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi için Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na başvurdu.

Şemdinli'de 1 kişinin ölümü 5 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırı ile ilgili halen astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek, şuç işlemek için anlaşmak" suçlarından tutuksuz yargılandığı hatırlatıldı.

Avukat Selçuk Kozağaçlı, yaptıkları iki ayrı başvurudan, birinde askeri mahkemede devam eden 3 sanığın yargılandığı dosyanın Van özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istediklerini söyledi. Kozağaçlı, şunları söyledi:

“Diğer başvurumuz aynı dönem Van Savcılığı'nca takip edilen fakat görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilen hazırlık soruşturmasına ilişkindir. Bu hazırlık soruşturmasında ki, mantık şuydu; Savcı "3 kişi bu suçu işlemiş olamaz' diyordu. Bu kadar sıkı hiyerarşi, bu bölgede bu kadar düzenli kontrol varken, bu yüzden sıralı amirleri de incelemek zorundadır. Sıralı amirlerin de, bu suç örgütüne komutanlarında bu suç örgütüne dahil olup- olmadığı araştırılmalıdır. Hatta bu konuda bazı emareler vardı. İşte şuan Genelkurmay Askeri Savcılığı önünde bulunan dosya hakkında görevsizlik verilerek buraya gönderilmesini istedik. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı'ndan, Asayiş Kolordu Komutanı'ndan, alay komutanına kadar, savcılığın bu dönemde soruşturma yürüttüğü bir dizi asker bu soruşturmanın içinde.”

Van Barosu Başkanı Ayhan Çabuk ise, Şemdinli davasının müdahil avukatları olarak 14 Aralık 2007 tarihinde davanın askeri mahkemede görülmeye başlamasıyla duruşmalardan çekildiklerini söyledi. Çabuk, şöyle dedi:

“Davalardan çekilirken kaygılarımızı sizinle ve kamuoyu ile paylaşmıştık. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı ve bugünün emekli Genelkurmay Başkanı Büyükanıt"ın bu suçun tutuklu sanıkları hakkında sarf ettiği “Tanırım, iyi çocuklardır' cümlesi ile yine basın önünde sarf ettiği, "Şemdinli davası bir hukuk skandalıdır' tespitlerinin doysa sanıklarını kollamaya yönelik beyanlar olduğu kuşkusuzudur. Aynı emekli generalin yargılamanın yapıldığı dönemde askeri mahkemenin hakim sıfatı taşımaya subay üyesinin en yüksek rütbeli komutanı ve mahkemenin ait olduğu hiyerarşik düzenin en üst düzey yetkilisi olduğu gözden kaçırılmamalıdır.”

Van Barosu Başkanı Çabuk, suç ve soruşturma tarihlerinde komutanların bulundukları statü nedeniyle dosyaya görevsizlik kararı verildiğini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bölgede görev yapan bazı komutanlar hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Suç işlemek için örgüt kurmak', "Görevi kötüye kullanmak' ve "Sahte belge düzenlemek' suçlarından soruşturma açılırken suç ve soruşturma tarihlerinde bulundukları statü itibariyle Askeri Ceza Kanunu uyarınca görevsizlik kararı verilmiştir. Bu tarihe kadar askeri savcılık tarafından soruşturmaların sonucu ile ilgili dosyaya ve davanın taraflarına bilgi verilmemiştir. 26 Haziran 2006 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren 5 bin 918 sayılı yasa göz önünde bulundurularak ceza mahkemesi kanununda değişikliğe gidilerek askeri yargının görev alını daraltılmıştır. Askeri mahkemeden 5 bin 271 sayılı CMK'yı değiştiren 5 bin 918 sayılı yasa göz önünde bulundurularak duruşma gününe beklemeksizin dava hakkında görevsizlik kararı verilip, dosyanın görevli ve yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ettik. Yine daha önce soruşturma yürütülüp, hakkında sivil savcılıkça görevsizlik kararı verilen General Yaşar Büyükanıt ve diğer komutanlara ilişkin soruşturmada bu kez askeri savcılıkça görevsizlik kararı verilerek dosyanın Van Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi için Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına başvuruda bulunduk.“

ŞEMDİNLİ'DEKİ OLAY

HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi'nde 9 Kasım 2005 tarihinde PKK eski hükümlüsü Seferi Yılmaz"a ait Umut Kitapevi"ne yapılan bombalı saldırıda 1 kişi ölürken, 5 kişi yaralandı. Atılan bombayla ilgili astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek, şuç işlemek için anlaşmak" suçlarından Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme, 19 Haziran 2006 tarihinde sanıklada 39'ar yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çaptırıldı. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin 16 Mayıs 2007'de "eksik soruşturma" gerekçesi ile bozduğu Şemdinli davasına, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2007'deki 4'üncü duruşmasında görevsizlik kararı verdi. Askeri mahkemeye gönderilen Şemdinli Davası'nın ilk duruşması, 14 Aralık 2007 tarihinde yapılırken tutuklu Astsubaylar Ali Kaya, Özcan ildeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.