Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) çağrısıyla düzenlenen eylemlerin İstanbul ayağına katılım yüksekti. Protesto yürüyüşüne Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Sıra Kimde İnisiyatifi üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık iki bin kişi katıldı.

CHP ve BDP aynı talepleri dile getirdi

Gösteriye katılanlar arasında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP İstanbul Milletvekili Mevlut Aslanoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik dikkat çekti.


Galatasaray'a yürüyüş sırasında kısa bir oturma eylemi de yapan protestocular, Büşra Ersanlı, Ragıp Zarakolu, Ahmet Şık, Nedim Şener, Mustafa Balbay, Mustafa Avcı, KESK'li tutsaklar, ve Kürt tutsakları andı. Teker teker isimleri okunan tutuklular için "Burada" diye bağırıldı.

Galatasaray Lisesi önünde, Emek ve Demokrasi Güçleri adına KESK Genel Başkanı Lami Özgen yaptığı açıklamada, "AKP'nin 'ileri demokrasi' balonu ve yalanı orta yerde patladı. Bırakalım ilerisini, en geri demokrasilerde bile olmayan uygulamalar günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. AKP için demokrasinin kıstası AKP'li olmak, AKP politikalarını kayıtsız, şartsız destelemektir. AKP için, bombadan daha tehlikeli olan politikalarını eleştiren yazılar, kitaplardır. Bu yüzden AKP, muhalif olan herkesi hedef alıyor, düşman görüyor. Türkiye bir açık hava cezaevine dönüşüyor. Her yeni güne tutuklama haberleri ile başlıyoruz. Tutuklamalar seçilmiş milletvekillerine, belediye başkanlarına kadar uzanıyor" diye konuştu.

Sıra ne zaman bana gelecek korkusunun yaygınlaştığını söyleyen Lami Özgen, "Düşünemez, talep edemez, hareket edemez hale getirilmek isteniyoruz. Seçilmişler, üniversite öğretim görevlileri, Nedim Şener, Ahmet Şık gibi muhalif gazeteciler, demokratik kitle örgütü temsilcileri, AKP'li olmayan belediyeler hedef tahtasında. 25 KESK'li, sendikal faaliyetleri nedeniyle, 6'şar yıl, 3'er ay ile cezalandırıldı. Halen 33 KESK'li tutuklu. Özel yetkili mahkemeler ve terörle mücadele yasası kaldırılmalıdır. Gözaltı operasyonları durdurulmalıdır. Hukuka aykırı tutuklanananlar serbest bırakrılmalıdır" şeklinde konuştu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de içinde bulunduğu 25 KESK üyesine "terör örgütüne üye olmaktan" altışar yıl üçer ay hapis cezası verilmesi sonrasında kararlaştırılan yürüyüş saat 13.00'te Taksim Tramvay durağında başladı.

 "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "İçerde, dışarıda hücreleri parçala", "AKP sendikamdan elini çek" diye slogan attılar.

Protesto eyleminde dört talep dile getirildi:

- Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılsın.

- Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kaldırılsın.

- Gözaltı ve tutuklamalara son verilsin.

- Tutuklananlar serbest bırakılsın.