Söz konusu karara göre bu kişilere, en az 1.704 lira aylık bağlanacak. Bunun için sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı gibi kriterler aranmayacak, borcuna da bakılmayacak. 

Resmi gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle darge girişimi gecesi şehit olanların yakınlarına ve gazilere sağlanacak yardımlar belirlendi. Söz konusu karara göre bu kişilere, en az 1.704 lira aylık bağlanacak. Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün konuya ilişkin kaleme aldığı yazısı şöyle: "15 Temmuz darbe girişimi milli iradenin kararlılığı ve cesareti sayesinde engellendi. Ancak ne yazık ki, FETÖ’cü hainler sivil halkın üzerine ateş açma gibi canice eylemler gerçekleştirince çok sayıda şehit verildi. Şehitlerin yanında bu uğurda yaralananlar da oldu. Devlet milli iradenin kayıplarını bir nebze telafi etmek için düğmeye bastı. Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle 15 Temmuz gecesi yaşanan olaylarda şehit olanların yakınlarına ve gazilere sağlanacak yardımlar belirlendi.

SADECE sağlık RAPORU YETİYOR

Darbe teşebbüsü sırasında şehit olanların yakınlarına ve malul kalan sivillere aylık bağlanacak. Bu kapsamda en az 1.704 TL aylık bağlanacak. Vazife malullüğü aylığına endeksli olarak belirlenen bu rakam şehit eğer üniversite mezunu ise 1.709 TL olacak. Öte yandan yaralananlara aylık bağlanabilmesi için bu kişilerin malul olması gerekiyor. Normalde bir kişinin malul sayılabilmesi için sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı gibi kriterleri sağlaması gerekir. Ancak bu kişiler için bu koşulların aranmaması bekleniyor. Aylık bağlanacak kişilerin yalnızca malul olduğuna dair sağlık raporu almaları yeterli olacak.

KAMU YOLU KAPANDI

Diğer taraftan cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanan KHK ile kamu görevlilerine ilişkin yürütülen soruşturmaların da nasıl ilerleyeceği netleşti. Soruşturmalar sonucunda kamu görevliliğinden uzaklaştırılan kişiler, bir daha kamuda görev yapamayacaklar.

GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLAMAZ

Kamu görevinden çıkartılan kişilerin silah ruhsatları ve pilotluk lisansları da iptal edilecek. Ayrıca bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı da olamayacaklar. Pasaportları da iptal edilecek.

EMEKLİYSE RAKAM ARTACAK

Öte yandan şehit olan veya malul kalan kişiler eğer Emekli Sandığı mensubu iseler ve emekli ikramiyesi almaya müstahaklarsa, emekli ikramiyeleri de en yüksek devlet memurunun gösterge seviyesinden ödenecek. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin yakınları veya kendilerinin eline geçecek emekli ikramiyesi rakamı artacak.

PRİM BORCU ŞARTI YOK

KHK’da aylık bağlanacaklarla ilgili çok önemli bir düzenleme daha var. Buna göre şehit yakınlarından veya malullerden aylık almaya hak kazanlara bunun için SGK’ya genel sağlık sigortası veya herhangi bir prim borcu bulunmama şartı aranmayacak.