Times köşe yazarı Robin Wright, halkın rejimi çaresiz bırakan eylemlerini yazdı

İran"da geçen hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra rejime yönelik yüksek volümlü protestolar sokak gösterileriyle kendini gösterirken çok daha geniş katılımlı sivil itaatsizlik eylemleri de etkili olmaya başladı. İngiliz “The Times” gazetesi yazarı Robin Wright"a göre, eski cumhurbaşkanlarından, hiç oy kullanmayan sıradan İranlıya kadar değişik kesimleri bir araya getiren “yeşil hareket”, rejimin toplu tutuklama, göstermelik mahkemeler, işkence ve tecavüz gibi kaba güç kullanması karşısında dirençli ve risk almaya kararlı olduğunu gösterdi. 30 yıl önce bir hanedanın devrildiği İran sokakları bir kez daha diktatörlüğe son vermek isteyen, basın ve ifade özgürlüğü için mücadele edenlerle doldu. Sokaklara milisleri ve polisi süren rejim ise dalga dalga genişleyen ve daha az riskli olan sivil itaatsizlik eylemleri karşısında çaresiz. Robin Wright"a göre en yaygın sivil itaatsizlik eylemleri şöyle:
- Yüz binlerce banknotun üzerine V zafer işareti çizildi, rejimi kınayan sloganlar yazıldı. Hükümet bu paraları toplamak istedi ancak çok fazla olması nedeniyle vazgeçti.
- Yine banknotlar üzerine İran dış politikasını yerden yere vuran hatta en yüksek otorite olan dini lider Ali Hamaney ve hükümeti açıkca hedef alan ifadeler yazıldı. Elden ele dolaşan paralarda “Kâfir Hamaney Putin"in uşağı”, “Hükümet paraları çalıp Chavez"e verdi” deniliyor.
- Pazarda devlet televizyonunda reklamı yapılan ürünlerin boykot edilmesi kulaktan kulağa fısıldanıyor.
- Hükümete yardım eden cep telefonu şirketlerine karşı boykot.
- Futbol maçlarında stadyumda veya metroda kendiliğinden patlak veren protestolar cep telefonuyla görüntülenip yaygınlaştırılıyor.

Ölü sayısı 15"i geçti
İran devlet televizyonu, önceki gün başkent Tahran"daki aşure gösterilerinde çıkan çatışmalarda 15"ten fazla kişinin öldüğünü duyurdu. Yeğeni öldürülen muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi"nin yardımcılarından Ali Rıza Behesti ile İslam Cumhuriyeti"nin ilk Dışişleri Bakanı İbrahim Yezdi de gözaltına alındı. Bu arada İran"da Devrim Muhafızları, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, eski Başbakan Mir Hüseyin Mu-sevi ve eski Meclis Başkanı Mehdi Kerrubi"yi “tövbe etmeye” çağırdı./milliyet