İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, "Facebook hakkında 100 bin ihbar aldık. Kapanma ihtimaline karşı Facebook kurucusu Zuckerberg"i internet konferansına davet edemedik" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, 8-9 Şubat tarihlerinde Ankara"da "Güvenli İnternet Günü" dolayısıyla iki günlük konferans düzenleyeceklerini belirterek, kapatılma olasılığı nedeniyle, Faceboook kurucusu Mark Zuckerberg"i konferansa davet edemediklerini açıkladı.
Özeren, “Türkiye Facebook"ta kullanıcı sayısı olarak dünyada dördüncü sırada, neden Facebook"un kurucusu Mark Zuckerberg"i çağırmadınız” sorusuna, “Nasıl çağıralım. Henüz 5651 sayılı kanunun revizesi yapılamadı. Adamı çağırırız 3 gün sonra siteyi kapatmak zorunda kalırız. Bu revize yapılmadan çağıramıyoruz. Facebook yönetimi de bu revizeyi bekliyor, yoksa gelecekler” şeklinde cevap verdi.

100 bin ihbar geldi

Özeren, “5651 sayılı kanunun yanlış yorumlanmasından dolayı mahkemelerden kapatma kararı çıktı. Ancak kanunda "sakıncalı içeriğin kaldırılması, çıkarılmazsa sitenin kapatılması" maddesi var. Bu kurallar içerisinde hareket edilirse kapatılmasına gerek yok” dedi.
Özeren, 2010 yılında Facebook için 100 bin ihbar aldıklarını belirterek, “Facebook"un kapatılmaması için canla başla uğraşılıyor. 10 bin kapatma başvurusu aldık. Bu başvuruların yüzde 90"ı mühtehcen fotoğrafların yayınlanmasından dolayı yapıldı” dedi.

Özeren, “Konferansa, Facebook Avrupa Kamu Politikaları Direktörü Lord Richard Allan, Google Kurumsal Gelişimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı David C. Gramar, konuşmacı olarak katılacak” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanı Osman Nihat Şen ise, 3.5 yıl içinde 18 milyon siteyi incelemeye aldıklarını belirterek, “30 kişi çalışıyoruz. İnternette güvenlik için bu takibi yapmak zorundayız. İnternette en önemli güvenlik açığı insanların başkasına duyduğu güven” dedi.

4 bakan ile 4 işadamı adına sahte site açılmış

Kötü niyetli kişiler tarafından 4 bakan, birçok milletvekili ve 4 tane çok büyük işleri olan işadamının ismi kullanılarak Facebook"ta site açıldığını kaydeden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanı Osman Nihat Şen, şöyle konuştu: “İnsanlar gerçek sanıp o kişilerden iş istemişler, yorumlar yapmışlar. Bize başvurdular. Patronlardan birine "Avukatınızı yollayın" dedik. "Kaç tane istersiniz 50 tane avukatım var" dedi. En deneyimlisini yollamış, o da 70 yaşında Facebook"un ne olduğunu bilmiyor. Daha genç olanını istedik. Bu içerikler kaldırıldı. Türkiye"de çok az kişi, başına böyle bir olay geldiğinde ne yapacağını biliyor. Bizim sitemiz var. Öncelikle internet.tib.gov.tr veya yabancı siteler için www.copyright.gov"a girsinler orada kendileri hakkında bilgilerin yayınlandığı sitelerin yöneticilerinin adresleri yayınlanıyor.”

Milliyet