17 yıldır çeşitli şekillerde gündeme gelen ve Ankara"ya sayısız kez taşınan konu ile ilgili ilk kez olumlu adım atıldı. Geçtiğimiz hafta Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem"in köyleri ziyareti ile bir kez daha gündeme gelen milli park ve sit alanı sıkıntısı ile ilgili olarak Söke"den Ak Parti İlçe Başkanı Namık Yıldırım, Başkan Yardımcısı Hasan Turhan, Tuzburgazı muhtarı İhsan Kocagöbek ve Doğanbey muhtarı Ergün Karabaş Ankara"ya gitti. Konuyla ilgili Ankara"dan müjdeli haberlerle dönüldü.
Ankara"da Aydın Milletvekilleri Ahmet Ertürk ve Mehmet Erdemile birlikte Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, Aydın İl Çevre Orman Müdürü Süleyman Günday ve diğer bakanlık bürokratlarıyla bir araya geldiklerini dile getiren Ak Parti İlçe Başkanı Namık Yıldırım, “Sökeli hemşerilerimizi hem de Tuzburgaz ve Doğanbey"de yaşayan tüm vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren bu konuda gelinen noktanın herkesi memnun edeceği kanısındayım” dedi.
Yapılan görüşmeler sonunda 17 yıldır yapılan yanlış yorumların aşıldığını ve sıkıntıların büyük bölümünün çözüme kavuşturulacağını belirten AK Parti Söke İlçe Başkanı Namık Yıldırım; “6 bin 340 hektar arazinin 4 bin 840 hektarlı tapulu, 5 yüz hektarı hazineye ait, bin hektarı da Milli Emlak Müdürlüğü"ne aittir. "Mutlak Koruma" alanı dışında kalan ikinci derece koruma alanındaki arazinin 400 hektarında pamuk ekimi yapılmaktadır. Bu güne kadar bu arazilere traktörlerini dahi korkarak sokan çiftçilerimiz bundan sonra her türlü tarım aletiyle arazilerine serbestçe girebilecek, ekim, dikim yapabilecek çalışma ekipmanlarını rahatça kullanabilecekler. Daha önce drenaj kanallarını temizlemesini bile yapamayan çiftçilerimiz Aydın Çevre Orman İl Müdürlüğü"ne yazılı dilekçeyle başvurarak izin alıp yeni drenaj kanalları bile açabilecekler. Toprak tahlilleri yapılıp toprağın ihtiyacı olan gübre miktarı belirlenip verilecek rapor doğrultusunda bu arazilerin ihtiyacı olan gübreler kullanılabilecektir. Yapılacak olan düzenlemelerle vatandaşlarımız mera alanlarında hayvanlarını korkusuzca otlatabilecekler. Makilik alan olarak görülen 500 hektarlık alanın 100 hektarında zeytin ağaçlarının dikili olduğu görülmüştür. Vatandaşlarımızın burayı kiralayabilmeleri için makilik alanda vasıf değişikliğine gidilmesi kararı alınmıştır. Mal Müdürlüğüne müracaat yapıp Genel Müdürlüğünden gelecek onay ile bu arazileri kiralayabilecekler ve bu sayede hükümetimizin tarımda verdiği bütün desteklerden bu bölgedeki tüm vatandaşlarımız faydalanacaktır. Doğanbey ve Tuzburgaz"da yaşayan, mutlak koruma alanı içinde arazisi bulunan tüm vatandaşlarımız dilekçe vererek artezyen kuyusu açabilecekleri ahşaptan olmak şartıyla temelsiz, sadece yere beton dökerek küçük barakalar yapmalarına izin verilecektir. Hatta sızdırmazlık kurallarına uymak şartıyla septik çukuru dahi yapabileceklerdir” dedi.
1994 yılından bu yana kanayan yara olan sorunun çözüme ulaşabilmesi için Milli Parklar Genel Müdürlüğünden randevu alarak kendilerini Ankara"ya davet eden milletvekilleri Ahmet Ertürk ve Mehmet Erdem"e teşekkür eden Ak Parti İlçe Başkanı Namık Yıldırım; “Bu güne kadar hep mağduriyet yaşamış vatandaşlarımızdan yana ilk andan itibaren olumlu düşünen, bugüne kadar hep vatandaşın aleyhine uygulanan kararların yanlış yorumlandığı tezinden yola çıkarak çözüm üreten ve sorunu çözen Milli Parklar Genel Müdürümüz Yaşar Dostbil başta olmak üzere Çevre Ve Orman Bakanlığı bürokratlarına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“MUHTARLAR MUTLU”
1994 yılından bu yana muhtar olduğunu ve konuyla ilgili defalarca Ankara"ya gittiğini belirten Doğanbey Köy Muhtarı Ergün Karabaş, özellikle tarım ve hayvancılık alanlarında sorun yaşandığını bu sıkıntıların çözüme kavuşturulmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi. Tuzburgazı Köy Muhtarı İhsan Kocagöbek ise konuyla ilgili sıkıntıların aşılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.