Zayıflamak amacıyla kilo vermeye çalışmak, bazı oturmuş alışkanlıkları değiştirmeyi gerektiriyor. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan,en sık yapılan 9 diyet yanlışı hakkında şu bilgileri verdi:

Arkadaşınızın diyeti size uymaz

- Pazartesi diyete başlayanlar: Kendimize zayıflama çabasına girmek için doğru bir zamanlama mı yapıyorum diye sormalıyız. Belki de diyete başlamak için yeterince hazır değiliz. Bu durum ‘irademe sahip olamadım’ düşüncesine sokup diyeti bıraktırabilir. 

- Sürekli başka diyetisyenlere gidenler: Yaşam şeklinizi planlarken diyet yapan kişi ve diyetisyen arasındaki uyum ve işbirliği çok önemlidir. Size en uygun program en iyi uyum sağlayacağınız ve başarılı olacağınızdır. 

- Arkadaşına diyet uzmanınca verilen listeyi yapanlar: Diyet kişiye özeldir. Arkadaşınızın ya da kardeşinizin sağlık durumu ve metabolizma hızı sizinki ile aynı olamaz.

- Bulduğunuz liste değil uyduğunuz liste önemli: Gazetelerden, dergilerden, sosyal medyadan listeleri unutun. Zayıflama programları uzman desteğiyle yürütülmeli.

- Eşinin, sevgilisinin isteği üzerine başlayanlar: Eş desteği diyet süresince çok önemlidir, fakat bu eleştiri boyutundaysa, zorlamayla oluyorsa sonu başarısızlık olabilir. 

- Diyette olmasına karşın sürekli kaçamak yapanlar: Kaçamaklar diyetin olmazsa olmazlarıdır, fakat bunun bir kontrol noktası olmalı. Sık kaçamak yapmak motivasyonu düşürmekte ve başarıyı azaltmaktadır. 

- Sadece protein tüketenler: Tek tip beslenme esasına dayandıklarından dolayı da diğer besin gruplarının yetersiz alınmasına yol açar, bu yüzden sağlıksızdır.

- Çilek, lahana çorbası, elma, karpuz-peynir, diyet bisküvi-marul yaprağı yeyip incelmeye çalışanlar: Genelde “Bir haftada 5 kilo” ya da “5 günde incelme” vaatleriyle süslenen bu beslenme şekilleri sağlıklı değildir. Vücut ağırlığında kısa vadede çok su kaybına yol açarak azalma sağlarlar.  

- Beslenmeye özen göstermeyip çok sık liposuction yaptıranlar:  Sağlıksız beslenip tekrar kilo alıyor sanız, vücut farklı bölgelerde yağ depolamaya başlar.