Oscar adaylarının açıklanması ile birlikte bütün sinema eleştirmenleri ve yazarlar tahminlerini art arda sıralarken, PricewaterhouseCoopers yetkilileri Akademi oylarını Los Angeles'ta saymaya devam ediyor. 22 Şubat'ta gerçekleştirilecek törene kadar Oscar'ın "kime gittiğini" sadece iki PricewaterhouseCoopers yöneticisi bilecek.

Bu yıl 81. kez verilecek olan Oscar ödülleri için herkes favori adaylarını ortaya atarken PricewaterhouseCoopers (PwC) 75. kez Akademi'nin (Motion Picture Arts and Sciences) oy sayım işlemini yürütüyor. Oscar ödülleri oylamalarının PricewaterhouseCoopers tarafından yürütülmeye başlandığı 1934 yılından bu yana sayım sürecinin öncülüğünü 12 PricewaterhouseCoopers yöneticisi üstlendi. 2004 yılından bu yana oy sayım işlemini yöneten Brad Oltmanns ve Rick Rosas 22 Şubat Pazar gecesi tüm dünyada canlı yayınlanacak Akademi Ödül Töreni'ne kadar sonuçları bilen yegane 2 kişi olacaklar.

75 yıldır herkesin merakla beklediği sonuçları PricewaterhouseCoopers'a teslim ettiklerini belirten Akademi Başkanı Sid Ganis, "PricewaterhouseCoopers, bunca yıldır Akademi Ödülleri oylama işlemini güven ve bütünlük içinde, aynı geleneği sürdürerek gerçekleştirmektedir. Bu uzun süreli ve sağlam işbirliğimizin daha çok uzun yıllar devam edeceğinden eminiz" dedi.

OY SAYMA İŞLEMİ 75 YILDIR AYNI ŞEKİLDE YAPILIYOR

Büyük itina ile yürütülen oy sayım işlemi 75 yıldır aynı şekilde ve hiçbir güvenlik ihmali olmadan gerçekleştiriliyor. Güvenliğin tam olarak sağlanması için Oltmanns ve Rosas; sayım işlemi için kimsenin bilmediği bir mekanda çalışan "ağzı sıkı" bir grup PricewaterhouseCoopers denetçisine liderlik ediyor.

29 yıldır PricewaterhouseCoopers'ta çalışan ve sayım görevinde beşinci yılını geride bırakan PricewaterhouseCoopers Los Angeles Yönetici Ortağı Oltmanns, Akademi ile olan işbirliği konusunda şunları söyledi: "Akademi adına Oscar oylama sürecini yürütmemizin 75. yılını kutlamamız nedeniyle bu yılki ödüllerin bizim için özel bir anlamı var. PricewaterhouseCoopers olarak Akademi ile olan bu işbirliği bizim için kamuoyu tarafından iyi bilinen ve yıllardır süregelen büyük bir onur kaynağı."

8 yıldır oy sayım sürecini yönetmekte olan PricewaterhouseCoopers Eğlence ve Medya Sektöründen Sorumlu Vergi Ortağı Rick Rosas da oy sayım süreci hakkında şu bilgileri verdi: "Teknolojideki büyük gelişmelere rağmen oy sayım sistemini asla değiştirmedik. 75 yıldır; temelinde elle sayım olan bir sistemle oyları sayıyoruz. Akademi için doğru ve güvenilir sonuçları sunarken bu önemli sırları korumadaki yüzde 100 etkin yaklaşımımızdan hiçbir zaman taviz vermedik. Yıllardır süregelen bu geleneğin bir parçası olmaktan gurur duymaktayım."

OYLAR NASIL SAYILIYOR?

PricewaterhouseCoopers ekibi, 26 Aralık 2008'de Oscar adaylıklarını içeren oy pusulalarını 5 bin 810 Akademi üyesine gönderdi. Akademi üyeleri 12 Ocak'ta adayları belirlemek üzere oylamalarını yaptıktan sonra PricewaterhouseCoopers ekibi Akademi üyelerine adaylık sonuçlarını hazırlayarak 28 Ocak'ta son 5'e kalan aday listelerini Akademi üyelerine gönderdi. Üyeler tarafından doldurulan bu pusulalar geri toplandıktan sonra oy sayımından sorumlu PricewaterhouseCoopers denetçileri tarafından tek tek elle sayılır ve sonuçlar Akademi kurallarına göre bir çizelge içinde düzenlenir. Kesin sonuçlar 17 Şubat'ta belli olacak.

Sonuçlar ödül töreninin yapılacağı güne kadar mühürlü iki set zarf içinde bir kasada kilit altında tutulurken güvenlik önlemi olarak, ödülleri kazananların isimlerinin bulunduğu zarflar, PricewaterhouseCoopers ortakları tarafından törenin yapılacağı salona farklı ve gizli iki ayrı güzergahtan getirilir. Zarfların çalınma olasılığına karşı bir önlem olarak da, PricewaterhouseCoopers ortakları her kategoride kazananların isimlerini tek tek ezberlerler. Oscar kazananların kimlikleri, canlı yayında
açıklanana dek gizli tutulur. Canlı yayında Oltmanns ve Rosas sahne gerisinde bekler ve sahneye çıkmalarından önce zarfları sunuculara sunarlar.

SABAH