Sırbistan'ın yeni başbakanı İvitsa Daçiç, mevcut nüfus istatistiklerinin böyle devam etmesi halinde Sırp halkının 200 yıl sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yeni hükümeti kurduktan sonra yemin ederek göreve başlayan Daçiç, mecliste yaptığı konuşmada, nüfus sorununun Sırbistan'ın en büyük ve çözülmesi en zor sorunu olduğunu ifade etti.

Göreve başlayan yeni hükümetin öncelikli amacının "doğum oranlarındaki düşüşü durdurmak ve Sırp halkını yok olmaktan kurtarmak" olduğunu belirten Daçiç, şöyle konuştu:

"Hamile olan veya doğum yapmış kadınlarımızı vergiden muaf tutacağız. Bebeklerle ilgili her türlü alışverişlerinde kar marjını sınırlandıracağız. Ebeveynleri, kendilerini çocuklara karşı daha sorumlu hissetmeleri için eğiteceğiz. Hatta ihtiyacı olan çiftlerimize tüp bebek konusunda da imkanlar sunacağız."

Daçiç, mevcut istatistiklere göre Sırbistan'da da her yıl yaklaşık 40 bin doğum gerçekleşmesine rağmen, ölenlerin sayısının bundan çok daha fazla olduğunu, ülkedeki Sırp nüfusun her geçen yıl azaldığını vurguladı.

"Eğer sunduğum bu istatistiki veriler böyle devam ederse 2 ya da 3 yüzyıla kadar Sırbistan boş bir ülke olacak" diyen Daçiç, 2010 yılında, 4 bin 706 mahallenin bin 140'ında, yani yüzde 24,2'sinde bir bebek dahi dünyaya gelmediğine dikkati çekti.

Sırbistan'daki 165 belediyenin sadece 8'inde nüfus artışı olduğunu ifade eden Daçiç, "Daha önce yaşanan savaşlarda çok sayıda insanımızı kaybettik ama şimdi kendi kendimizi yok ediyoruz" dedi.

AA