Savaş suçundan tutuklu bulunan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, 9 aylık bir aradan sonra Hollanda'da mahkemeye çıktı.

Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde hakim karşısına çıkarılan Mladiç, 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa katliamında soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi suçlardan yargılanıyor.

Mladiç'in avukatları aracılığıyla yaptığı reddi hakim talebi kabul edilmediği için mahkeme Hollandalı Alphons Orie başkanlığında başladı. Mladiç, Hollandalı yargıç Alphons Orie'nin daha önce Bosnalı Sırplarla ilgili birçok davada görev yaptığı için tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Bugünkü mahkeme, savcıların, Mladiç'in işlediği suçlarla ilgili yüzlerce tanığa dayanarak hazırladıkları iddianameyi okumalarıyla başladı.

Yaklaşık 400 tanığına dayanılarak hazırlanan iddianamenin okunmasının 200 saat alacağı belirtilirken, 158 kadar tanığın şahit olduklarını mahkemeye gelerek anlatmaları bekleniyor.

İlk duruşmasında suçlamaları reddederek, iddialara "ülkemi ve milletimi korudum" şeklinde cevap veren Mladiç'in, iddianamenin okunmasının ardından savunma yapması bekleniyor.

Srebrenitsa katliamında 8 bin kadar Müslüman'ın öldürülmesinden sorumlu gösterilen ve 16 yıl aradan sonra geçen sene Mayıs ayında yakalanan Mladiç, Lahey'deki Scheveningen hapishanesinde kalıyor.

Bu arada Mladiç'in yargılandığı mahkeme önünde toplanan acılı bir grup Bosnalı kadın da gösteri düzenledi. Savaş sırasında öldürülen yakınlarının resimlerini taşıyan pankartlar açan "Bosnalı anneler", Müslüman oldukları için soykırıma maruz kaldıklarını dile getirdiler.