Limitler zorlandı ve telefonlar, jant kapakları, lamba abajurları şapka oldu.

Şapka modası geleceğinin sinyallerini 2009 ilkbahar-yaz sezonunda vermeye başladı. Yaz defilelerinde fötr şapkadan basebol kaskestine, güneş vizör şapkasından büyük hasır şapkalara kadar birçok modelini gördük.Marc Jacobs hasır tekstürlü şapkaları koleksiyonunda kullanırken, NicoleMiller fötr, Alexander Wang basebol kasketi, Diane von Furstenberg ise büyük şapkalara yer verdi. Herkes tarzına uygun şapkayı giyebilir ve kıyafetini tamamlayabilir;
seçenek çok. Ama sonbahar kış defilelerinde gördüğümüz şapkalar pek giyilebilir cinsten değil. Ardı ardına birbirini takip edenmoda haftalarında ilginç şapka tasarımlarına rastladık. Ne kadar şov amaçlı olsa da farklı şehirlerdenmodacıların defilelerini süsleyen bu ilginç şapka tasarımlarını ne amaçla yaptıklarını pek anlayamadık. Kimisi ev telefonlarını şapka olarak kullanırken kimisi otomobil jantlarını hatta kimisi de kulaklıkları kullandı.

ÖNEMLİ AKSESUAR
Halbuki şapka tarih boyunca önemli bir aksesuar olarak her dönemkullanıldı. Şapkayı kullanan ilk medeniye tMısırlılardı. Haçlı Seferleri, doğudaki saç süsleme kültürünü batıya taşımış, Batılı kadınlar da saçlarını taş ve boncuklarla süslemeye başlamış.
17. yüzyılda İngiliz şövalyeleri "sombrero" adı verilen şapkaları kullanmış. Bu şapkalar geniş kenarlı ve tüylerle süslenmiş. 1860"da hasır, 1870"demelon, 1890"da fötr şapkalar moda olmuş.
Türklerin tarihinde ise şapka önemli bir yere sahip. Cumhuriyet öncesi şapkaya ilk başta sarık sonra fes denilmiş. Atatürk, Şapka Devrimi"yle çağdaşlık ve evrensel medeniyete katılma açısından tarihte önemli bir yer tutmuş. Şapka tarihte bu kadar önemli bir yer tutarken, son
gördüklerimiz anlamını daha da yitiriyor. Farklı olmak, dikkat çekmek ya da tepki olarak mı ilginç objeleri kullanıyorlar acaba? Ya da tasarımcılar kafayı başka şeyleremi takıp bize bu garip tasarımlarımı taktırmaya çalışıyor! Onlar kafayı taksa da siz siz olun bunları aman kafanıza takmayın, zararlı olabilir!

En havalı aksesuar

Latince başa giyilen başlık anlamına gelen 'cappa'dan gelen şapka, Türkçe'ye de Rusça'dan alınmış. Günümüzde, erkek ve kadınların sokağa çıkarken kimisi için süs, kimisi için yağmur ya da güneşten korunmak amaçlı giydikleri başlığın genel adı. Erkek ve kadın şapkaları zamana ve kullanım amacına göre geçmişten bugüne pek çok değişiklik geçirmiştir. 1950'li yıllarda modada altın çağını yaşasa da günümüzde hala modacıların vazgeçemediği aksesuarlardandır.

Şapkaların çeşidine gelince:

Kasket: Fransızca casquette'den gelen erkeklerin giydiği, güneş için önünde siper bulunan şapkadır.

Bere: Che'nin taktığı gibi, Fransız tarzı şapkalar.

Fötr şapka: 1882'de Prenses Fedora'nın taktığı ve bize kazandırdığı şapka.

Silindir şapka: Uzun silindir biçimli, üstü düz, kenarı düz ve geniş erkek şapkası

Melon şapka: 1850'lerde İngiliz Thomas William Coke tarafından yaratılan içi ve kenarları sert olan şapka türü.

Hasır şapka: Yazın en önemli aksesuarı. Güneşten korunmak bahane!

Kovboy şapkası: Adı üzerinde, Kovboyların taktığı şapkalar.

Sombrero: Meksikalıların taktığı büyük şapkalar


H2