Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatını çözülmesi gereken bir sorun olarak gördüğünü, bununla ilgili hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

"Bu sorunu çözmeliyiz"

Dinçer, 11-15 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek ''19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı'' hakkında bilgi vermek üzere bazı gazetelerin köşe yazarlarıyla bir araya geldi.

Dinçer, Türkiye'nin iş kazaları sayısı itibariyle dünya ortalamasının altında olduğunu belirterek, ''Her ne kadar iş kazası sayısı itibariyle dünya ortalamasının altında olsak da ölümlü iş kazalarında dünya ortalamasının üstündeyiz'' dedi.

Dinçer, 2009 yılında 64 bin iş kazası tespit edildiğini, bu kazalarda bin 171 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Meslek hastalıklarına karşı çok duyarlı bir toplum değiliz. Biz ülke ve insan olarak iş güvenliği konusunda sağlığımızı ve hayatımızı önemseyen bir toplum değiliz. İş güvenliğini sağlamanın, iş sağlığını temin etmenin yolu hukuki düzenlemeler, teknolojik alt yapı ve benzeri hususlar kadar her birimizin kendi sağlığını ve hayatını önemsemesinden geçiyor. Ölümlü iş kazalarının daha çok nerede olduğuna bakacak olursak, KOBİ'lerde ölümlü iş kazaları çok yüksek. Büyük sanayi işletmeleri bu konuda daha ihtiyatlı davranıyor. İş kazalarının yüzde 83'ü KOBİ'lerde meydana geliyor. Sektör olarak bakıldığında metal, inşaat ve madencilik sektöründe ölümlü iş kazalarının yüksek olduğunu görüyoruz.''

İnşaatın ölümlü kazaların en fazla gerçekleştiği sektör olduğunun altını çizen Dinçer, müfettişlerle bütün inşaat alanlarını denetleyerek, tedbir alma şansına sahip olmadıkları gerçeğinden hareketle farklı yöntemler izlemeyi tercih ettiklerini, proje esaslı denetim yapmaya, özellikle inşaat işverenlerini ve müteahhitleri eğitmeye başladıklarını söyledi.

Bakanlık müfettişlerine ek olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığının ruhsat verdiği yapı denetim firmalarının mühendis çalışanlarını da eğiterek denetim elemanı gibi kullanacaklarını dile getiren Dinçer, ''İnşaat ruhsatı verilirken güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığını da inceleyen bir yapı denetimi elemanı mantığı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu tedbirden çok ümitliyiz. Yaklaşık 570 müfettişe ek olarak 10-15 bin civarında yapı denetimi elemanını da bu alanda istihdam etmiş olacağız'' dedi.

Bakan Dinçer, 2010 yılı başından bu yana iş güvenliği eksikliği olan işletmeleri kapattıklarını ve gerekli önlemler alındıktan sonra çalışmasına izin verdiklerini anımsatarak, geçen 10 yıllık süre içinde verilen kapatma cezaları ile 2010 yılı içindeki kapatma cezalarının kıyaslanamayacak durumda olduğunu, 2010 yılında daha fazla kapatma cezası verdiklerini kaydetti. Dinçer, 2010 yılında 342 işletme ile 258 maden işletmesini kapattıklarını bildirdi.

KIDEM TAZMİNATI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, kıdem tazminatının çalışma hayatının temel sorunlarından biri olduğunu, rekabet gücünü azalttığını, işe giriş-çıkış ve istihdam esnekliğini zorlaştırdığını, ulusal tasarruf yapma imkanının önünü kestiğini belirterek, ''Kıdem tazminatını çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyorum. Bununla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Modelimiz de tamam, bütün projeksiyonlarımızı da yaptık. Sadece işçi ve işveren sendikalarını ikna etmek için çaba sarf ediyoruz. Bunu seçime kadar başarırsak ne ala, başarmazsak da ne ala olacak'' diye konuştu.