Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bugün itibariyle bir vergi indirimi uzatımının söz konusu olmadığını bildirdi. Ergün, Ankara Sanayi Odasının (ASO) eylül ayı meclis toplantısına katıldı. Ergün, vergi indirimlerinin ekonomide ilaç etkisi yapan unsurlar olduğunu kaydederek, 6 aydır vergi indirimi konusunda alınan kararlarla piyasanın canlandığını söyledi. Son 3 ay içinde bir değerlendirme yaptıklarını ifade eden Ergün, vergi indirimlerinin azaltılarak devam etmesi yönünde bir karar aldıklarını söyledi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, hurda indiriminde yaş sınırının 16 olarak düşünüldüğünü ancak bu konuda netleşmiş bir şey olmadığını söyledi.

TEDAVİ İÇİN SIKINTI OLURDU

Geçen 3 ay boyunca da azaltılmış oranlarla devam edildiğini belirten Ergün, şöyle konuştu: “Geldiğimiz noktada ekonominin kendi bünyesinde artık bir toparlanma süreci içine girdiğini ve vergi indirimleri dışında da başka unsurların kendi içinde oluşturulabileceği kanaatine vardık. Vergi indirimleri eğer gereğinden fazla uzatılırsa bunun artık faydası olmaktan ziyade aynen etkisi olmayan bir ilaç gibi uyuşturucu etkisi meydana getiren ilaç gibi olması ihtimali de var.'

ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Hurda indirimi konusunda bir teslimat sistemi oluşturduklarını kaydeden Ergün, bu çalışmanın biraz zaman alacağını söyledi. Ergün, teslim şartıyla hurda indirimi uygulamasının mümkün olduğunun altını çizdi. Bakan Ergün, çalışmaları beklemek gerektiğini de belirterek, Türkiye'de otomobil sektöründe doymamış bir piyasanın olduğunu da sözlerine ekledi.


Canlandırma paketleri ÖTV gelirlerini vurdu

Küresel mali krizin olumsuz etkilerinin vergi gelirleri üzerindeki etkisinin iyiden iyiye hissedildiği 2009 yılının sekiz aylık döneminde, hem tüketimin azalması hem de canlandırma paketlerinin etkisiyle ÖTV tahsilatı geriledi. Motorlu taşıtlardan yapılan ÖTV tahsilatı söz konusu dönemde yüzde 32,24 azalırken, dayanıklı tüketim mallarında devletin ÖTV gelir kaybı yüzde 28,18 oldu. KDV sekiz aylık tahsilat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,97'lik bir cari artışla 13 milyar 461,8 milyon TL oldu. Geçen yıl dahilde alınan KDV gelirlerinde tüketimdeki daralma nedeniyle 8 aylık dönemde artış yüzde 1,5'le sınırlı kalmıştı. KDV gibi yurttaşların satın aldıkları ürünlerinin fiyatı içinde tahsil edilen özel tüketim vergisinde (ÖTV) yüzde 4,07'lik bir gerileme yaşandı. Özel tüketim vergisinden elde edilen gelir 2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde 27 milyar 868,3 milyon TL gelir elde eden devlet, bu yıl aynı dönemde 27 milyar 756 milyon TL düzeyinde ÖTV tahsilatı yaptı.


Sanayi elektrikli otomobile hazır

Otomotiv yan sanayinin, Renault'un 110 milyon avro yatırımla Bursa fabrikasında üretip, 80'den fazla ülkeye ihraç edeceği 'Fluence' modelinin elektrikli versiyonu için parça tedarik edebilecek potansiyele sahip olduğu bildirildi. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Sekreter Yardımcısı Cüneyt Kalkan, otomotiv ana ve yan sanayi arasındaki ilişkinin, dünya ve ay arasındaki ilişkiye benzediğini ifade ederek, ana sanayinin hazır olduğu bir projeye yan sanayinin de uyum sağlayacağını ve uyum sağlamak zorunda olduğunu söyledi. Kalkan, şu bilgileri verdi: 'Bir araç, 5-6 bin farklı parçanın bileşkesinden oluşur ve yan sanayimiz, bunun yüzde 90'ını Türkiye'de üretebilecek teknoloji ve kapasiteye sahiptir.”


2020'de hedef yüzde 5 üretim

2020 yılında binek araç üretiminin yüzde 2 ile 5'ini sadece elektrikle çalışan araçların oluşturacağı bildirildi. Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'in (PwC) gerçekleştirdiği Otomotiv Sektörünün Küresel Görünümü raporuna göre, yeni ve köklü otomotiv üreticilerinin piyasaya sürdüğü sadece elektrikle çalışan veya hibrit araçların sayısı artarken, bu alanda yapılan yatırımlarla birlikte elektrikli araçlarda büyüme potansiyelinin artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Rapora göre, elektrikli araçların ortaya konan faydalarına karşın piyasada bu araçların yayılmasını yavaşlatacak veya engel teşkil edecek önemli zorluklar da yerini koruyor./yeni şafak