Gece yüzü gördürmeyen sinsi hastalık nedeniyle bugün dünyada bir milyon 500 bin kişinin göremediğini belirten Op. Dr. Çetinşahin, hasalığın tedavisi ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
Toplumda 3000 ile 5000 bin kişiden birinde görülen Tavuk Karası hastalığı nedeniyle bu gün tüm dünyada bir milyon 500 bin kişi görmesini yitirdiğini kaydeden Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Günderen Çetinşahin “Retinitis pigmentosa (RP) retinada görmeyi sağlayan fotoreseptör (koni ve çubuk şeklindeki) hücrelerinin bozulmasına neden olur. Hastalığın en belirgin belirtisi fotoreseptör algılayıcı hücrelerin bozulup ölmesiyle ilerleyen görme kaybıdır” dedi.
Çoğu retinitis pigmentosa vakasının önce çubuk şeklindeki hücrelerin bozulmasıyla başladığını kaydeden Op. Dr. Çetinşahin “Bu hücreler karanlıkta veya az ışıklı ortamlarda görmemizi sağladığı için, ilk önce onların bozulması hastalığın ilk semptomları arasında gece körlüğünün ortaya çıkmasına neden olur. Retinitis Pigmentosa hastalarında gözler karanlık veya az ışıklı ortamlara adapte olamaz. RP; tek bir hastalıktan çok, bir grup retinal hastalığı kapsadığından dolayı; bireylerde tam olarak nelerin görülebileceğini de saptamak mümkün olmamaktadır. Buna karşın hastalar yıllar boyu süren bir süreç içerisinde sadece merkezi (tünel) görüş kalana dek periferal görüşü ilerleyen bir tarzda kaybetmektedirler. Hastaların çoğunluğunda merkezi görme uzunca veya belirsiz bir süre boyunca kalmaktadır. Çok nadir vakalarda hastalar bu merkezi görmeyi de kaybedip tamamıyla kör olmaktadırlar. RP hastalarının yüzde 40"ında kataraktın bir şekli de gelişebilmektedir. Bu hastalık bazı diğer hastalıklarla birlikte görülebileceğinden (sağırlık, obezite, bazı metabolizma hastalıkları vb.), bu hastalıkların da ayrıca araştırılması, hastalığın ilerleyişi ve hastanın yaşam kalitesi üzerine etkili olabileceği için çok önemlidir. Retinitis pigmentosanın çoğu tipleri kalıtımla geçer. Eğer hastanın aile ağacı bilinirse hastanın ileride nasıl bir durumda olacağı konusunda tahmin yürütülebilir. Bu bilgi hastanın evlilik, çocuk sahibi olma ve meslek seçiminde yardımcı olabilir” diye konuştu.
Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op.Dr. Günderen Çetinşahin tedavi süreci için ise; “RP'nin yavaşlatılması, durdurulması veya tedavisi için herhangi bir tedavi kanıtlanmamıştır; RP hastalıkları ile baş edilebilmesi için güneş gözlüklerinde ultraviole korumasının olması ve/veya C, E, lutein ve sadece sigara kullanmayanlar için beta-carotene"in günlük dozlar halinde alımı; retinal distirofi için moleküler tedaviler gelişim halindedir ve ümit verici gelişmeler olmaktadır” dedi .iha