İmzalanan Güvenlik Anlaşması ile Irak hava sahasının denetimi 1 Ocak 2009'dan itibaren ABD'den Bağdat yönetimine geçecek. Türkiye bu tarihten itibaren yapacağı sınırötesi operasyonlar için Talabani'den izin almak zorunda.

Anlaşma'yı imzalayan Amerika'nın Bağdat büyükelçisi Ryan Crocker 'iyi bir anlaşma' ifadesini kullanırken Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de 'bugün tarihi bir gün' dedi. Amerikan askerlerinin Irak'taki varlığını Aralık 2011'e kadar uzatan güvenlik anlaşması Irak ve Amerika tarafından dün imzalanırken, güvenlik planının unsurlarından biri, Türkiye'nin PKK terörüyle mücadelesini yakından ilgilendiriyor. Anlaşmaya göre, 1 Ocak 2009'dan itibaren Irak hava sahasının denetimi ABD'den Irak Merkezi yönetimine geçiyor. Bu durumda, sınırötesi hava harekatları için daha önce ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşma geçersiz kalacak.
ANLAŞMA GEÇERSİZ

Türkiye, 5 Kasım 2007'de Washington yönetimiyle varılan mutabakat uyarınca Irak'ın kuzeyindeki hava sahasını sınırötesi operasyonlar ve istihbarat çalışmaları için kullanabiliyordu. Bu yeni gelişme, Amerika ile varılan anlaşmanın geçersiz olmasına yol açabilecek. Yani Türkiye sınırötesi operasyonu için Amerika'dan değil Bağdat'tan izin alacak.

BARZANİ ZORLUK ÇIKARIR

Irak merkezi yönetiminin Amerika-Türkiye anlaşmasını kabul etmemesi durumunda, Ankara yeni bir anlaşma için Bağdat'ın kapısını çalmak zorunda kalacak. Ancak bu durumda Bölgesel Kürt Yönetimi'nin zorluk çıkarabileceği belirtiliyor.

GERİ ÇEKİLME İNCİRLİK ÜZERİNDEN

Güvenlik anlaşmanın Türkiye'yi ilgilendiren diğer bir unsuru da, Amerikan askerlerinin 2011 sonundaki geri çekilme planı. 152 bin askerin tahliyesinde İncirlik ve Türk limanlarının kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor. ANKARA